Pressmeddelande: Årets rikare trädgård 2021 – radhusträdgård som bryter mot normen

Ronny Fritsche och sonen Ossian skördar från trädgården. Foto: Marie Mattsson

För andra året i rad delar projektet Rikare trädgård ut utmärkelsen Årets rikare trädgård. 2021 går den till Ronny Fritsches radhustomt på Hisingen i Göteborg som visar hur mycket det går att göra även på en liten yta och utan att vara expert. Den livfulla lilla trädgården är också ett tydligt exempel på hur snabbt naturen svarar på insatser som görs för ökad biologisk mångfald. 

Ronny Fritsche kallar sig själv för trädgårdsamatör och hans insatser på tomten har varit en blandning av att försöka gynna djuren i närnaturen och att ha kul i trädgården tillsammans med sin fyraåriga son Ossian. Radhustomten på Hisingen i Göteborg, inträngd mellan grannarnas gräsmattor och häckar, rymmer en imponerande variation på liten yta. Mängder av olika växter lockar och gynnar djurlivet och i köksträdgården har Ronny och Ossian massor av ätbara bär och grönsaker att skörda tillsammans.

LÄS ÄVEN: • På besök i Årets rikare trädgård 2021

– Årets vinnare är ett utmärkt exempel på att även små insatser kan göra stor skillnad och att alla kan vara med och skapa rikare trädgårdar. Det krävs inte mycket mer än viljan att hjälpa naturen. Ronny Fritsche visar också hur en trädgård som står ut från mängden har möjlighet att skapa förändring, säger Erik Hansson, projektledare för Rikare trädgård. 

Översikt över Ronny Fritsches lilla radhusträdgård i juli. Foto: Marie Mattsson

Motiveringen till Årets rikare trädgård 2021 lyder:
”Alltför många radhus- och villaträdgårdar består bara av en ständigt kortklippt gräsmatta. Årets rikare trädgård 2021 visar att det finns alternativ och att det inte behövs expertkunskap för att gynna naturen. På 2,5 år har Ronny Fritsche på Hisingen i Göteborg skapat en oas för fjärilar, bin och nyckelpigor och den lilla radhustomten vimlar av liv. Landets alla radhuskvarter skulle må bra av att ha Ronny Fritsches inställning till grönytor.“

– Utmärkelsen ger mig hopp i min dröm om en framtid där oklippta gräsmattor har högre status än en fet bil i carporten. Uppskattningen för min trädgård betyder mycket och ger mig massor av energi för framtiden, säger årets vinnare Ronny Fritsche.

Ronny Fritsche. Foto: Marie Mattsson

Han har sedan vintern 2018/2019 omvandlat sin lilla radhustomt till en yta som sjuder av liv. Det surrar och fladdrar överallt bland grönsaks- och bärodlingarna och i gräsmattan där vitklövern tillåts gå i blom. Tillsammans med sin fyraåriga son Ossian utforskar han trädgården, skördar ätbart och förundras över allt det liv som anlänt sedan han började göra insatser.

– Jag hoppas att det går att se det mysiga i det som annars kanske setts som ovårdat eller förvuxet – att det inte finns några konflikter i att skapa en trivsam miljö och växtplats för både människa, djur och mat. Jag har upptäckt att det finns massor man kan göra på liten yta utan att ha varken pengar eller speciellt mycket kunskap, berättar Ronny Fritsche.

Den livfulla trädgården fascinerar inte bara honom själv och Ossian – den lockar också mängder av pollinatörer till kvarteret och hjälper därmed till med grannarnas bär- och fruktproduktion. Dessutom väcker den nyfikenhet hos grannarna.

Ronny och Ossian har byggt ett igelkottsbo som de hoppas ska bli bebott. Foto: Marie Mattsson

– Jag önskar att det jag gör kan påverka andra i långa loppet. Folk kommer förbi och frågar och pratar om min trädgård. Det är en bra konversationsstartare så att jag kan berätta om varför jag gjort som jag gjort. Kanske kan det leda till att folk får en ökad förståelse, berättar Ronny Fritsche.

Några av de insatser Ronny Fritsche gjort i sin trädgård:
• En minidamm åt groddjur, fåglar och insekter
• Satt upp fågelholkar
• Borrat hål i träbitar åt vildbin
• Låtit växterna i gräsmattan gå i blom
• Gjort en bostad åt igelkottar
• Planterat olika växter som gör att det blommar i trädgården från tidig vår till sen höst

Om Rikare trädgård

Rikare trädgård är ett samarbete mellan Fritidsodlingens Riksorganisation, Sveriges Entomologiska Förening, Biologiska Mångfaldens Dag-initiativet, Natursidan.se, Odlings-TV, Studiefrämjandet och Wild About Gardens, som jobbat med ett liknande koncept i Storbritannien i många år. Målet med Rikare trädgård är att sprida information om hur trädgårdar och odlingar kan gynna den biologiska mångfalden. 

Om utmärkelsen Årets rikare trädgård

Sedan 2020 delar Rikare trädgård ut utmärkelsen Årets rikare trädgård till en trädgård eller koloniförening som arbetar för att öka den biologiska mångfalden. Det kan röra sig om en plats med anmärkningsvärt många arter eller en tomt som har gjort stora insatser utifrån förutsättningarna. 

Vinnare 2021: Ronny Fritsche, Göteborg

Vinnare 2020: Emma Wahlberg och Lovisa Skagerman, Björnlunda

LÄS ÄVEN:
• Årets rikare trädgård 2020
• Se hela föredraget om Årets rikare trädgård 2020
• Nominera till Årets rikare trädgård

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *