De enklaste insatserna du kan göra i din trädgård

Lägg dig i hängmattan och gör insatser för den biologiska mångfalden.

Lägg dig i hängmattan och gynna samtidigt den biologiska mångfalden. Det kan faktiskt vara så enkelt.

För att skapa en rikare trädgård krävs ibland både omfattande kunskap och arbete. De flesta insatser är dock relativt enkla och det finns dessutom mycket du kan göra som inte kräver något arbete alls eller till och med sparar arbete. Dessa insatser ska inte underskattas.

Använd inte bekämpningsmedel

Det finns fortfarande många olika sorters bekämpningsmedel att köpa i vanliga trädgårdsbutiker. De kan vara effektiva i vissa specifika fall, men oftast är de helt onödiga och förstör mer än de tillför. Väljer du bort bekämpningsmedel så gynnar du omedelbart många arter.

Klipp inte gräsmattan så ofta

Du måste inte vara så aktiv under sommaren. Hoppa över varannan tänkt gräsklippning och läs en bok eller leta efter fjärilar i trädgården istället. Då ger du växter som tusensköna, röllika och klöver chansen att gå i blom i din gräsmatta. Det kommer pollinatörer uppskatta, som kanske samtidigt kan passa på att förbättra din bärskörd? Läs mer: Så anlägger du en äng.

Lämna kvar blommande öar

När du klipper gräsmattan – klipp antingen bara gångar där ni ofta går, eller så lämnar du små eller stora ”öar” i gräsöknen som får gå i blom som små oaser för insekter.

Lämna öar i gräsmattan – bra för insekter och växter, mindre känsligt för torka och besparar dig arbete. Foto: Erik Hansson

Använd inte konstgödsel/mineralgödsel

Det kan kännas lockande att ta till konstgödsel för att få en bra skörd. Men det belastar miljön onödigt mycket. Använd istället naturgödsel som gynnar maskar, bakterier, svampar och andra organismer och bygger upp jorden istället för att utarma den. Eller så jobbar du med gröngödsling (läs mer).

Hugg inte ned träd i din trädgård

Träd kan rymma en enorm biologisk mångfald, skänker viktig svalka under allt varmare somrar och är ett effektivt sätt att ”odla på höjden”. Hugg inte ner träd i din trädgård om du inte absolut måste. Kanske kan du låta det hamlas istället eller bara ta ner några stora grenar? Om du måste ta ner det, låt gärna en högstubbe stå kvar som boplats åt många insekter och gör något kul av tjocka grenar eller trädstammar. Kanske insektshotell, sittplatser eller ett hörn med död ved åt svampar och vedlevande insekter?

Lägg ned planerna på att bygga en pool

Det finns så oerhört många bättre sätt att använda en yta på än att bygga en pool. Om det är för barnens skull kanske de skulle vilja ha en damm som kan tänkas locka till sig groddjur istället? Eller bärbuskar där de kan gå och plocka sina favoritbär och få en naturlig kontakt med odling och växter? Läs mer: Allt du vill veta om trädgårdsdammar.

Gräsklipp är ett utmärkt material för täckodling. Här använd vid majs. Foto: Ulrika Flodin Furås

Täckodla

Tycker du att det är jobbigt att vattna och försöka förbättra jorden? Lägg ett lager med löv, gräsklipp, flis eller annat växtmaterial runt dina växter så hålls fukten bättre i marken och jorden blir allt mer levande efter hand. Dessutom kan det bli svårare för oönskade växter att konkurrera med dina favoriter. Du kan fortfarande behöva vattna, rensa och tillsätta näring om du vill ha så bra resultat som möjligt, men täckodling hjälper dig att vara lite mer lat i trädgården. Läs mer: Marktäckning – för odlingen och mikrolivet.

Åk inte till tippen med grenar

Det körs många släp fulla med stora och små grenar till återvinningsstationer. Men du kan återvinna dem i din trädgård istället. Gör spaljéer eller risstaket av grenar, lägg löven runt odlingarna eller i komposten och borra små hål i grövre grenar så att de blir bihotell. Eller lägg bara allt ris i ett hörn av trädgården. En sådan plats uppskattas av många fåglar, insekter och svampar.

Bygg mindre

Att bygga ut verandan, asfaltera garageuppfarten eller lägga trädäck över halva trädgården kanske kan kännas lockande och bekvämt, men fundera på om det inte istället går att till exempel hälla ut sand och lägga ut stora platta stenar som bilen kan köra på eller som ni kan ha utemöblerna på? Då gör ni samtidigt boplatser åt marklevande vildbin. Tänk också på att ju fler hårda ytor du har i trädgården eller i närheten, desto känsligare är området för översvämningar. Grönområden ger ett bra skydd mot extremväder.

Lär dig uppskatta ”ogräs”

Det som kallas ogräs är ofta bara växter som inte folk planerat att ha på en specifik plats, men ofta är det växter som både är fina och nyttiga för traktens insekter och fåglar. Framför allt om det är växter som funnits länge i Sverige och våra insekter hunnit vänja sig vid. Låt maskrosor, röllika, klöver, cikoria och mycket annat gå i blom och se om det lockar till sig pollinatörer. Lär dig uppskatta ”ogräset” – det blir billigare, mindre arbete och gynnar den biologiska mångfalden.

Var dock noga med att kolla vilka växter det är som sprider sig i trädgården. Vissa arter är invasiva eller problematiska. Läs mer i artikeln Trädgårdsväxterna som hotar mångfalden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *