Ny podcast om biologisk mångfald i Sverige

Journalist Lisa Tallroth intervjuar Ola Jennersten i podcasten Naturlycka. Foto: Ola Jennersten

Det har gjorts en podcast baserad på Ola Jennerstens bok om biologisk mångfald i trädgårdar, jordbruk och skogsbruk – ”Naturlycka”.

I det första avsnittet av podcasten ”Naturlycka” besöker journalisten Lisa Tallroth Ola Jennerstens trädgård och han berättar om sina favoritinsatser och hur han lockar en mångfald av arter till tomten. Han berättar bland annat att han varannan timme tar en paus från arbetet vid datorn för att ta en promenad i trädgården för att se vad som händer på olika platser.

– Biologisk mångfald är förutsättningen för mänskligt liv. All mat vi äter och mycket av det vi tjänar pengar på skulle inte fungera utan biologisk mångfald. De senaste 50 åren har vi sett en stor nedgång globalt när det gäller artrikedomen. Det är något som känns jobbigt tycker jag – att människan har blivit väldigt giriga och blivit väldigt många och vi gör stora avtryck och de avtrycken ger inte plats åt så många andra arter än oss själva, säger Ola Jennersten.

Lantbrukare Håkan Wahlstedt intervjuas av Lisa Tallroth i podcasten ”Naturlycka”. Foto: Ola Jennersten

Tanken bakom både podcasten och Ola Jennerstens bok med samma namn är att ge exempel på hur man kan hjälpa den biologiska mångfalden. Kommande avsnitt i serien kommer därför innehålla möten med andra människor som också bestämt sig för att gynna den biologiska mångfalden i sin omgivning eller på sin tomt. Exempelvis lantbrukarna Håkan Walstedt och Torbjörn Eriksson eller Håkan Strotz och Ulrika Krynitz som använder sin skog till naturturism istället för att avverka den.

Skalbaggsexperten Bengt Ehnström undersöker furustockar på lada Foto: Ola Jennersten

Podcasten Naturlycka hittas där du brukar lyssna på podcasts eller på Podplay.

LÄS ÄVEN:
• Boktips: Naturlycka i trädgården
Föredrag: Hur fungerar egentligen pollination?
• Föredrag: Experten om trädgårdens mångfald
• Allt du vill veta om getingar i trädgården

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *