Frågor och svar om Årets rikare trädgård 2020

Emma Wahlberg och Lovisa Skagerman berättade om sin imponerande trädgård i ett föredrag som blev en succé! Ungefär 1500 tittare fick tips om hur en stor, kal gräsmatta kan göras om till en trädgård full av liv. Här svarar de på frågor om hur du kan göra i din trädgård.

Läs fler frågor och svar under filmen.

Se hela föredraget här

Ytterligare frågor som Emma och Lovisa svarat på efter sändningen:

Om ni bara fick sätta 5 grönsaker, vilka skulle det då vara?
– Potatis, grönkål, kålrot, machesallat och linser.

Hur komposterar ni matavfall?
– I en sluten varmkompost. Att den är sluten är ett krav från kommunen för att hålla undan skaddedjur. Vi lägger även i hushållpapper och kaffefilter för undvika att den blir för blöt. Ibland slänger vi ett spadtag jord från trädgårdskomposten för att tillföra nyttiga organismer. Den töms ungefär vart 3:e år, då är det bara jord förutom det översta, färska lagret.

Har ni tips på vilken häck man ska välja runt trädgården?
– Något som både blommar och ger skydd åt djur vore bra. Ölandstok tycker vi är lättskött och trevlig.

Lägger ni snabbväxande ogräs som Kirskål i komposten? Om komposten inte är klar och det finns ”ogräs” i den får man inte in mer ogräs i rabatter och i odlingar?
– Rötter från rotogräs (t.ex kirskål, maskrosor och kvickrot) låter vi ligga och torka i solen först, medan det ovan jord läggs direkt på komposten. Det har aldrig orsakat några problem för oss. Det som framförallt kan bli problematiskt är om det blir mycket frön från ogräs, så vi är försiktiga så att det inte hamnar blommor av ogräs i komposten.

Vad odlar ni i ert växthus?
– Framförallt tomater, paprika och gurka. Och så har vi lite mer exotiska saker där under den kalla säsongen, till exempel citrusväxter och känsliga perenner som inte klarar att övervintra ute.

Har ni provat att odla i sand? Jag funderar på det i en odlingsbädd som ligger på en fäbodvall.
– Nej, vi har framförallt fokuserat på bäddar som klarar långt tid av torka. Sand blir snabbt mycket torr hos oss.

Hur samlar ni vattnet från t.ex duschen?
– I en plåtspann. Allt vatten hamnar ju inte där, men mycket. Duschen är en trappa upp, så vi måste bära ner vattnet för en trappa. Drömmen vore att ha ett separat avloppssystem för t.ex dusch så att vi kan återanvända detta nästan rena vatten själva.

Sjunker hügelbäddarna ihop mycket med tiden?
– Det tar flera år innnan det grövsta materialet i botten har brutits ner, och så långt har vi inte kommit än. Men några centimeter har de sjunkit på 2-3 år.

LÄS ÄVEN:
Läs mer om Årets rikare trädgård här
Nominera till Årets rikare trädgård 2021

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *