Favoritväxt: Niklas Apelqvists nattfjärilslockare

Vildkaprifol (Lonicera periclymenum) växer vilt i bland annat skogar och skogsbryn där den kan bilda ganska stora snår. Foto: Agnieszka Kwiecień, Nova, CC BY-SA 4.0

I Rikare trädgårds sommarföljetong Favoritväxten presenteras växter som betyder lite extra både för trädgårdsägarna och för andra arter.

Niklas Apelqvist, entomolog på Naturhistoriska riksmuseet, samarbetar med Rikare trädgård i projektet Ett rikare Sverige. Hans favorit är inte helt otippat en växt som lockar till sig insekter.

– Kaprifol är en av mina favoriter när jag tänker efter. Man hittar många nattflygande insekter som till exempel svärmare av olika arter i den, och den ger en riktig känsla av att nu är sommaren här när den blommar och doftar på kvällen, berättar han.

Niklas Apelqvist berättar att det är ganska enkelt att få kaprifolen att trivas om den har något att klättra på.

– En spaljé eller ett kraftigare träd funkar. Det går ganska lätt att göra avläggare om man vill ha fler och när de etablerat sig blir de långlivade.

Den äkta kaprifolens speciella blommor. Arten, som känns igen på sammanväxta stödblad som krage under blomman, anses ha hög risk för invasivitet. Foto: AnRo0002, CC0

I Sverige finns det två kaprifoler i naturen; den inhemska vildkaprifol (Lonicera periclymenum) och den främmande äkta kaprifol (Lonicera caprifolium), som SLU Artdatabanken anser ha en mycket hög risk för invasivitet. Det är därför att föredra att odla den förstnämnda, om du kan hitta den.

Att skilja de båda arterna åt är inte så enkelt, men äkta kaprifol har bredare blad, stödbladen under blommorna är sammanväxta vid stjälken och bären är gulröda. Vildkaprifolen har röda bär, smalare blad och stödblad som inte är sammanväxta.

Läs även

Alla Rikare trädgårds artiklar i serien växtfavoriten

2 thoughts on “Favoritväxt: Niklas Apelqvists nattfjärilslockare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *