Favoritväxt: Anders Henrikssons vackra artlockare

Ekens honblommor. Foto: Anders Henriksson

Rikare trädgård har i år haft följetongen Favoritväxten där trädgårdsägare presenterar växter som betyder lite extra för dem och för andra arter. Anders Henriksson, ägare till Årets rikare trädgård 2023 är lite särskilt förtjust i ett visst träd.

Ringduva med ekollon. Foto: Anders Henriksson

– Jag väljer skogseken. Den är vacker och på sommaren ger den skön skugga. Det är dessutom den växt i min trädgård som lockar flest andra arter. Det lär finnas närmare tusen arter som är mer eller mindre beroende av ekar, berättar Anders Henriksson.

Ekollon med tjugotvåprickig nyckelpiga. Foto: Anders Henriksson

Det är något han har undersökt noga. Rikare trädgård delade ut Årets rikare trädgård 2023 till honom för hans genomgång av arter som han hittat i sin trädgård. Just nu närmar han sig 1 500 arter och många av dem har han hittat i den lite större ek som finns på hans tomt.

Vad brukar du se för arter på eken?
– Den listan kan göras lång. Om jag begränsar mig till några av arterna vars namn börjar på ek kan jag nämna ekkrös, eknästing, ekantennmal, ekvårtbitare, ektandvinge, ekflikvinge, ekdvärgpiga, ekbladloppa och ekorre.

Ekens hanblommor. Foto: Anders Henriksson

Har du några tips på hur man kan få ek att etablera sig i trädgården?
– Finns ek i närheten kan man kanske hoppas på självföryngring, men det kräver ju en del tålamod. Därför är det viktigt att bevara befintliga träd, till exempel när man anlägger nya bostadsområden. Om man kalavverkar tomtmark för att effektivisera ett byggarbete, dröjer det många år innan kvarteret får lummiga trädgårdar. Då är det dessutom vanligt att grönskan består av införda och kanske mer snabbväxande träd och buskar. Det missgynnar naturligtvis alla de hundratals inhemska arter av svampar, lavar och insekter som är beroende av exempelvis eken.

Läs även

• Alla Rikare trädgårds artiklar i serien Favoritväxten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *