Favoritväxt: Susanne Åkessons klättrande fågelskydd

Storbladig murgröna (Hedera hibernica) har större blad än den inhemska murgrönan (Hedera helix). Har ni möjlighet så välj den sistnämnda. Storbladig murgröna anses ha ”stor risk för invasivitet”. Foto: Júlio Reis, CC BY-SA 2.5

Rikare trädgård har i år haft följetongen Favoritväxten där trädgårdsägare presenterar växter som betyder lite extra för dem och för andra arter. Susanne Åkesson är författare till boken ”Bevingade vänner – hur jag fyllde min trädgård med fåglar” och hon tipsar om en växt som bidrar med ”enorm mångfald”.

Susanne Åkesson är professor i zooekologi vid Lunds universitet och har bland annat forskat på fåglars flyttning. Hon hörs också ofta i P1 Naturmorgon och just nu är hon aktuell med boken ”Bevingade vänner – hur jag fyllde min trädgård med fåglar”. I den går hon igenom de 20 fågelarter som häckat i hennes trädgård och beskriver samtidigt hur man kan göra en fågelvänlig trädgård.

När murgrönan blommar på hösten är blommorna fulla av blomflugor, bin och sena fjärilar som amiral. Foto: Erik Hansson

När hon väljer en favoritväxt blir det en art som gynnar många olika arter.
– Jag skulle vilja rekommendera storbladig murgröna, som hos mig växer på stammen av en bergtall, berättar Susanne Åkessson.

I början var hon tveksam till murgrönan eftersom den har en tendens att växa snabbt och lätt täcker både husfasader och träd, men där den växer nu i hennes trädgård fungerar den fint och ”hjälper till att täcka det i övrigt ganska trista och förvuxna trädet”.

– Jag gillar murgrönan som nu blivit rejält stor och i dagarna är översållad av väldoftande blommor, som attraherar hundratals om inte tusentals insekter. Mångfalden är enorm! Dessutom utgör murgrönan ett fint skydd för fågelbon.

Murgröna hittas här och var i södra Sverige. Här i Stenshuvuds nationalpark. Foto: Erik Hansson

I murgrönans täta bladverk har hon konstaterat att skator, ringduvor och koltrastar lagt sina bon. I år har även pilfinkar flyttat in i ett gammals skatbo täckt av murgröna.

– Storbladig murgröna, om man håller lite koll på tillväxten, kan erbjuda fina boplatser och nektarfyllda blommor som blommar sent på säsongen då andra växter slutat blomma. Ett bra födotillskott sent på säsongen. Ytterligare en positiv del är murgrönans frukter, som äts bland annat av koltrast och ringduva under vintern och tidiga våren. Kort sagt ger den storbladiga murgrönan ett fint tillskott till en trädgård där den på flera sätt bidrar till att berika den biologiska mångfalden, säger Susanne Åkesson.

Det bör påpekas att storbladig murgröna är klassad som ”hög risk för invasivitet” av SLU Artdatabanken. Håll därför uppsikt över den så att den inte sprider sig utanför trädgården.

Läs även

• Alla Rikare trädgårds artiklar i serien Favoritväxten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *