Det går inte så bra för igelkottar i Sverige. De verkar ha minskat med hela 40 procent på bara tolv år. Idag inleds en igelkottsvecka för att försöka lista ut vad det beror på och för att få bättre koll på hur det går för det taggiga lilla djuret.
Exakt vad minskningen av antalet igelkottar beror på är oklart, men de står inför många hot. Förutom biltrafik, miljögifter, förstörda livsmiljöer, besprutning och att jordbrukslandskapet blivit allt mer likformat med stora fält med enbart en gröda, är även grävlingar ett stort hot. Robotgräsklippare kan också köra på och skada eller döda igelkottar, men förutom rapporter från viltvårdare är det oklart vilken omfattning är inte helt klarlagt.
Danmark har räknat igelkottar i flera år
I Danmark har WWF redan haft igelkottsräkningar i flera år. Där hittade allmänheten i fjol hela 30 000 igelkottar. Den danska igelkottsforskaren Sophie Lund Rasmussen menar att förstörelse av livsmiljöer och risken att bli överkörd av bilar är de främsta orsaken till att igelkottarna minskat i antal i vårt grannland de senaste åren.
Rapportera in och gör insatser
För att bättre förstå vad minskningen beror på och få in fler rapporter om igelkottar har WWF och Nordens ark tagit initiativ till en igelkottsräkning. Eftersom de ofta söker sig till områden där vi människor bor finns det goda chanser för en framgångsrik medborgarforskning. Dessutom kan alla som har en trädgård enkelt göra insatser för igelkottarna
– Igelkotten är ett av få vilda djur som vi kan komma riktigt nära och det har säkert bidragit till att den är så folkkär. Den är rädd och orädd på samma gång. Den rullar ihop sig till en taggig boll vid minsta fara, men skyddet av taggar gör att den heller inte flyr undan, säger Jessica Ångström, art-och naturexpert på WWF och fortsätter:
– Med små medel kan vi öppna upp våra trädgårdar och ge igelkotten både mat och husrum. Lövhögar och lite skräp i hörnen gynnar skalbaggar och maskar, som är igelkottens mat. Och de är bra gömställen för igelkotten, som ju är ett nattaktivt djur!
• Rapportera in dina observationer här (även om du inte hittar några igelkottar trots letande)
Skapa en igelkottsvänlig trädgård
- Använd inte bekämpningsmedel. Det dödar igelkottarnas mat.
- Lämna högar av löv, ris och ved. I dessa trivs igelkottens mat, så som skalbaggar och andra insekter. Dessutom är högarna boplatser och skydd åt igelkottarna.
- Även täta buskage, snår och häckar ger skydd och boplatser.
- Se till att det finns passager till grannens tomt så att igelkotten kan röra sig fritt.
- Om du har en robotgräsklippare, använd den endast dagtid och helst inte på hela gräsmattan. Ju mer växter som får gå i blom, desto mer chans har igelkottarna att hitta mat.
- Ställ ut skålar med vatten (ej mjölk) och mat (katt- eller hundmat är bra mat även för igelkottar). Det är särskilt viktigt om det inte regnat på länge.
- Bygg ett igelkottshus. Se ritning här.
Fakta om igelkottar
Igelkottar går i vinterdvala och vaknar tidigt på våren. De är framför allt aktiv på natten och letar då efter skalbaggar, maskar och sniglar, men även bär och svamp. Bästa tiden att se igelkottar är i skymning eller gryning.
Om du hittar en skadad igelkott: hör av dig till Riksförbundet för Katastrofhjälp – Fåglar och Vilt. Även Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) tar emot rapporter om skadade, sjuka eller döda igelkottar.
- Igelkottar minskar kraftigt på landsbygden
- Ny bok skildrar igelkottars liv och hur vi kan hjälpa dem
- Ny studie om igelkottar och robotgräsklippare
- Igelkottar bekämpas på Nya Zeeland
Läs mer:
• Så hjälper du igelkottar i trädgården
• Medborgarforskning upptäckte rekordgammal igelkott
• Så bygger du ett igelkottshus
• Så farliga är robotgräsklippare för igelkottar
Källor: WWF och Nordens ark