Bok om odlingar i och runt ett världsarv

En ny bok om det odlande Öland visar charmen i det småskaliga.

• Alla Rikare trädgårds boktips

Omslaget till ”Öländska trädgårdsrum” av Gunnel Carlson och Emmi Roosling

Journalisten Gunnel Carlson och fotografen Emmi Roosling har åkt runt på den långa ön Öland och besökt framför allt trädgårdar och handelsträdgårdar från norr till söder. Fram träder bilden av en ö som är präglad av odling under väldigt lång tid. Stora alvaret är trots allt ett världsarv just för att det är ett odlingslandskap med omfattande bete och än så länge fortfarande relativt småskaligt jordbruk jämfört med andra platser. Odlingarna omgärdade av stenmurar och små dungar som skapar förutsättningar för jordbrukets arter.

Det är fint att Gunnel Carlson även lyfter in världsarvet som en del i boken eftersom det präglar landskapet i stort och säkerligen de flesta människor som verkar på ön. Korta avsnitt tar också upp lokala specialiteter som ängshök, ölandstok och våradonis, samt exempelvis floraväktarnas kartläggande av vild växtlighet och öns orkidéer.

Familjen Tränks privata trädgård i Färjestad. Foto: Emmi Roosling

Men det är Ölands trädgårdar som får den största uppmärksamheten. Både privata och kommersiella trädgårdsrum – från folks trädgårdar och den fina tillsammansodlingen till plantskolor och handelsträdgårdar. Roligast är kanske att ”den hemliga trädgården” är med. Den är förvisso inte hemlig egentligen, men är svår att hitta till. Bara att gå runt i den stora ängen i det området är en stor upplevelse. Det är också fint att se att de handelsträdgårdar som satsar på en mer miljövänlig verksamhet får uppmärksamhet, som exempelvis den personliga favoriten Albrunna perenner.

Det kan kanske tyckas lite självgott att Avium förlag, som drivs av Birdlife Sverige, har med sin egen innergård i boken, men det är ett fullt rimligt val. På innergården i Stenåsa har man planterat växter och gjort detaljer med fokus på biologisk mångfald och visar med skyltar varför det är viktiga insatser. Skyltar som läsare av Rikare trädgård säkerligen känner igen.

Öland får årligen mängder av besökare på grund av fågellivet och den speciella växtligheten. Efter den här boken vore det inte konstigt om även antalet trädgårdsturister ökar.

Transparens: Rikare trädgård fick ett exemplar av boken från förlaget.

Läs även:
• Alla Rikare trädgårds boktips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *