Årets pollinatör försöker bota barns växtblindhet

Projektledare Helen Ekvall och forskaren Jenny Klingberg tog emot sitt diplom tillsammans med barn från ”Snigeln”på Tunnlandsgatans förskola .

15 000 barn har hittills engagerats i Göteborgs botaniska trädgårds projekt Så vilda. Nu har projektet utsetts till ”Årets pollinatör” av Pollinera Sverige i samarbete med Rikare trädgård och Fritidsodlingens riksorganisation.

Projektet Så vilda, som pågått sedan 2020, går ut på att med hjälp av ett pedagogiskt material, utskick av ängsfröer och kontakt med lärare och barn dels skapa fler ängsytor på skolgårdar men också att lära barnen mer om växter.

– Det ger kraft och kunskap att så frön, se växterna gro och växa till en äng som kan bjuda in humlor, bin och fjärilar. Andelen människor som kan namnge växter i sin närhet minskar i hela världen, men insikt om växternas värde kan bidra till att vända den här utvecklingen, säger Helen Ekvall, projektledare för Så vilda och pedagog på Göteborgs botaniska trädgård. 

Så vildas logotype.

Genom åren har Så vilda bidragit till att skapa många tusen kvadratmeter ängar och hela 15 000 barn har engagerats i att lära sig mer om betydelsen av vilda växter. Något som poängteras i juryns motivering:

”Så vilda arbetar framgångsrikt med att sprida kunskap och engagemang om vikten av biologisk mångfald och pollinerande insekter. Projektet engagerar både skolor och allmänhet i rörelsen som står upp för den vilda floran och bjuder generöst på fakta. Här finns en magisk trädgård, ett pedagogiskt och inspirerande informationsmaterial samt ett synnerligen välskött instagramkonto.”

– Det är jätteroligt att vårt projekt får utmärkelsen Årets Pollinatör. Jag tror verkligen att uppmärksamheten kommer att hjälpa oss utveckla projektet ytterligare och ge oss möjlighet att nå ännu fler barn, säger Helen Ekvall.

Förskolelärare Helén Diesfeldt från Tunnlandsgatans förskola berättar att de inte hade någon kunskap om pollinerande insekter när de började arbeta med Så vilda för tre år.
– Men idag vet både barnen och vi hur viktiga de är. Vi har fått kunskap och glädjen att få hjälpa dem, och det har också spritt sig som ringar på vattnet till barnens föräldrar.

Årets pollinatörs jury består av:
Jenny Henriksson, Jordbruksverket
Ulf Nilsson Fritidsodlingens Riksorganisation FOR
Erik Hansson, Natursidan.se och Rikare trädgård
Lotta Fabricius Kristiansen, Pollinera Sverige och SLU Råd Nu
Moa Pettersson, Sveriges entomologiska förening
Maj Rundlöf Lunds universitet
Niklas Johansson, SLU Artdatabanken

Läs även

• Intervju från Natursidan 2021: Skolelever har skapat över 5 000 kvadratmeter blomsterängar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *