Nu får Skånes vilda växter en fröbank

Ängsskallrans frön och höljen. Foto: Didier Descouens, CC BY-SA 4.0

Som Rikare trädgård skrev om i början av året pågår det ett projekt för att ”säkerhetskopiera” Skånes växter. Under hösten tas nya steg i ett samarbete kallat Swede Seed. Det går ut på att utveckla ett system för fröproduktion från lokalt förekommande vilda växter. Dessa fröer kan sedan användas inom naturvård för att exempelvis hjälpa växterna sprida sig på lämpliga platser.

Knappt några ängar kvar

Det här anses nödvändigt eftersom många svenska vilda växtarter är hotade, om inte nationellt så regionalt i vissa landskap. Dessutom återstår bara ungefär en (1) procent av ängarna som fanns för 100 år sedan.

Bakom projektet står Naturskyddsföreningen i Skåne tillsammans med Länsstyrelsen Skåne, NordGen, Hushållningsällskapet Skåne, Lunds Botaniska Förening, Fredriksdals museer och trädgårdar samt Botaniska trädgården vid Lunds universitet. I sin projektbeskrivning tar de upp att ”det råder brist på regionala frön och plantor av vilda växter i Sverige och samtidigt ett stort behov av ett anpassat material, till exempel för att använda vid naturrestaurering, vid nya anläggningar, kampen mot främmande invasiva arter, ekologisk kompensation, inom ramen för en grön infrastruktur och i jordbruket”.

– Hittills har Sverige saknat en fröbank för vilda växter. Att ha tillgång till lokalt anpassade fröer är viktigt för att bekämpa invasiva arter och klara den pågående naturkrisen, säger Bengt Jürs, ordförande för Naturskyddsföreningen i Skåne.

Kunskapsinsamling och metodutveckling

Först och främst ska projektet samla in kunskap från befintliga program för att hitta bra metoder för att producera regionala frön i Sverige. Det kan till exempel handla om insamling av frön, rengöring, lagring, testning av frönas livskraft och odling i större skala.

– Många andra länder inom och utanför EU har arbetat med fröbanker i decennier. Sverige ligger efter i arbetet, men det finns upparbetade metoder som visat på stor framgång, och fröbanker är ett relativt enkelt och billigt sätt att skydda det som inte får försvinna, säger Beatrice Rindevall, ordförande för Naturskyddsföreningen.

Framöver är tanken även att projektet och metoderna kan spridas nationellt. Det kan även bli aktuellt att ta hjälp av allmänheten och Trafikverket.

Naturskyddsföreningen har även instiftat Fröets dag, som äger rum den 30 augusti, för att uppmärksamma vikten av att samla in och sprida fröer från lokala växter.

Läs mer:
Lär känna och uppskatta ”ogräsen”
Därför bör du samla frön och odla vilda växter i trädgården
Växter ska räddas från regional utrotning
Ny årsdag för att samla frön från vilda växter
• Så lyckas du odla vilda inhemska växter
Den säkraste appen för att känna igen vilda växter

Källa: Naturskyddsföreningen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *