Insatser i en trädgård som ”skapas från scratch”

Bygget av huvudhuset. Halmbalarna kan ses vid husets hörn. Foto: Emma Sundh

Trots att de inte byggt klart sitt hus än har Emma Sundh och hennes man hunnit med att skapa platser i trädgården som lockar ett rikt djurliv och därmed bidragit till Ett rikare Sverige.

• Rapportera in vad du själv gjort i trädgården 2022

De bygger ett halmbalshus på en gammal sommarstugetomt och skapar samtidigt en trädgård ”i stort sett från scratch”. Det finns några lönnar, syrénbuskar, kaprifol och klematis sedan gammalt.

Emma Sundh på en skuggig bänk. Foto: Privat

– Mellan byggvarven har vi planterat äppelträd och körsbärsträd, dragit upp lupiner och anlagt en blommande köksträdgård och perennrabatter med allsköns bi-vänliga blommor, berättar Emma Sundh. Favoriten är jätteverbena, solhatt, bolltistel och kattmynta. Ett par klematis, rosenbuskar och en fläder har vi också fått ner i jorden. Dessutom fick jag möjlighet att ärva en syrénhäck som jag grävde upp hos en vän och planterade som en berså. Tanken är att plantera in fler buskar nästa år för att skapa en berså som blommar från tidig vår till sen höst.

Orangeriet som försetts med grönt tak. Foto: Emma Sundh

Förutom det stora husbygget, som beskrivs i detalj på Emmas blogg, har de också byggt ett orangeri av återbruk med ett tak av näver. På taket har de lagt grästuvor upp och ner, ”strösslat med fröer” och planterat smultron.

– Intill orangeriet står en stor lönn, så uppe på det gröna trivs både vi, humlor, bin och fjärilar. Det surrar rejält från taket, lönnen och från perennrabatten – underbart!

En del rabatter och odlingar har också hunnits med. Här jätteverbena. Foto: Emma Sundh

Även i ett skuggigt hörn av tomten stortrivs insekterna. Där har de lagt högar med trädstammar, ris och annat som togs ned för att få plats med huset. Nu har dessa vedhögar blivit hem åt vedlevande insekter.

Vad har ni mer för planer framöver i trädgården?
– Nästa år ska vi plantera fler fruktträd, buskar, klätterväxter och göra plats för fler perennrabatter och rum i trädgården. Vi har ingen gräsmatta, utan all yta ska gå till odling, träd, bersåer och perennrabatter. Vi vill skapa en trädgård som gynnar både oss och andra arter.

Lusthus i en lummig del av trädgården. Foto: Emma Sundh

Följ Emma Sundh på Instagram och emmasundh.com

LÄS ÄVEN:
• Ett rikare Sverige – rapportera in dina insatser
• Insatser i skogsträdgård i Stjärnsund 2022

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *