De kalla månaderna är inte lätta för djuren. Om sommaren ger ett överflöd av föda är vintern istället en hård prövning. Du kan hjälpa djurlivet i din trädgård med en lång rad åtgärder som gör det lättare för dem att överleva.
• Vi har tidigare gett kortfattade tips om vad du kan göra under vintern. Den här artikeln går lite mer på djupet.
Det säger en del att miljontals fåglar flyger hela vägen till Afrika för att hitta tillräckligt med mat under vintern. Här i Sverige finns inte i närheten av tillräckligt med föda åt dem under årets kallare årstider. Vissa fågelarter stannar dock kvar och anpassar sig till att leta efter den lilla föda som faktiskt finns att hitta. Många andra djur löser vintern genom att gå i dvala eller övervintra som ägg eller puppor och andra är skickliga på att hitta små utrymmen som åtminstone håller en något högre temperatur.
Som trädgårds- eller kolonilottsägare är det oftast mycket fokus på sommaren, våren och hösten, men under vintern kan du göra avgörande insatser för djur som har det svårt.
Fåglar
Det är aldrig fel tid att sätta upp fågelholkar. Vintern är en lämplig tid också eftersom en del övervintrande fåglar uppskattar att söka skydd i holkarna. Om du redan har fågelholkar så kan du städa dem vid den här tiden på året.
Tänk på att göra holken öppningsbar om du bygger den själv. Det kan vara bra för att kunna städa ur holken på hösten. Niklas Aronsson på Birdlife Sverige, som skrivit boken ”Holkliv”, berättar att det finns forskning som visar att fåglar hellre väljer en tom holk än en med gammalt material. Detta eftersom det ofta finns fågelloppor och andra parasiter kvar i bomaterialet som fåglarna gärna undviker. Att lämna borester i holkarna gör dem också fuktigare, vilket gör att virket ruttnar snabbare. Läs mer om fågelholkar i den här artikeln.
Förutom holkar kan de övervintrande fåglarna också behöva skydd i form av buskar och träd där de kan burra upp sig om nätterna eller för att stå emot snöstormar. Ha därför gärna både buskage och träd i din trädgård och klipp helst inte ner dem alltför kraftigt under hösten. Kan du vänta till våren är det bättre för fåglar och insekter. Om du ska plantera nya buskar och träd så välj gärna inhemska arter som dessutom ger bär och/eller nektar. På så sätt gynnar du djurlivet på många sätt samtidigt. Se en lista på lämpliga buskar och träd i den här artikeln.
Även om du har gott om bärbuskar så kan fåglarna behöva mer att äta. Du kan låta fallfrukt ligga framme på marken eller hänga upp dem för att de inte ska hamna under ett snötäcke. Det uppskattas av trastar och många andra arter. Låt gärna växter med frön stå hela vintern. Solrosornas stora blommor fyllda med frön blir till exempel perfekta vintermatningar.
Om du vill mata fåglar så är solrosfrön, osaltade jordnötter och någon form av fast fett alldeles tillräckligt. Det är dyrare med ekologiska produkter, men eftersom de innebär att det använts mindre bekämpningsmedel vid tillverkningen så gynnar du med ekologisk fågelmat även fåglarna i området där maten producerades. Tänk också på att talgbollar ofta innehåller palmolja – en kontroversiell produkt som alldeles för ofta innebär att regnskog avverkas. Om du ändå köper talgbollar så ta gärna bort plastnätet så att fåglarna slipper trassla in sig i nätet. Annars är det enkelt att göra egen energirik mat åt fåglarna. Smält 500 gram kokosfett och blanda i 1,5-2 dl rapsolja eller 500 gram smör eller margarin. Häll i solrosfrön eller havre och låt stelna. Forma till bollar eller block och häng upp.
Jordnötter och solrosfrön kan du hälla i fågelmatare. Fågelbord är förenade med viss risk för att smitta sprids mellan fåglarna, men risken minskar om du tvättar rent det ibland. Läs mer om fågelmatning i den här artikeln.
Även på vintern kan fåglar behöva vatten för att dricka och tvätta sig. Ett fågelbad som du fyller på ibland då och då är därför ingen dum idé. Om det fryser kan du koka vatten i en kastrull och sätta kastrullen mot isen för att smälta ett hål. Eller om du kan ta bort isen och fylla badet med ljummet vatten så att det håller sig isfritt ett tag.
Insekter och småkryp
En rik trädgård är faktiskt full av småkryp även på vintern, även om det kanske inte märks. De är duktiga på att hitta små skrymslen att gömma sig i. Det finns till och med fåglar, exempelvis kungsfågel och trädkrypare, som överlever hela vintern på att hitta dessa småkryp. Så nog finns det ganska gott om dem. Men till skillnad från fåglar är det få av småkrypen som söker föda om vintern. Deras vanligaste strategi är att gömma sig och gå i dvala eller vila. Därför behöver insekter och småkryp framför allt bra platser att gömma sig och övervintra.
Det finns så många olika arter småkryp att det är omöjligt att täcka in alla sätt att gynna dem, men i korthet är det bra att skapa just gott om skrymslen och vrår. Buskar och träd eller högar med ris och grenar är väldigt bra platser för många övervintrande småkryp. Nyckelpigor (och många andra arter) kryper till exempel gärna in under barkbitar på träd eller under löv på marken. Nyckelpigor vill du ha i trädgården med tanke på hur mycket bladlöss de äter.
Att stapla lite tjockare grenar eller trädstammar på varandra som en vedhög är också en utmärkt övervintringsplats för många insekter och spindlar. Låt också gärna stjälkar av vissnade blommor stå kvar över vintern. De är bostäder åt små insekter. När du klippt ned växterna på våren kan du lägga dem i en hög ett tag så att djuren som bott där under vintern kan krypa ut.
Ett annat effektivt sätt att hjälpa de små djuren är att kratta löv och småkvistar i högar. Det kan till exempel göras i dina rabatter och under dina buskar och träd så att du täckodlar samtidigt (läs mer om täckodling här). Det har många fördelar. I dessa skyddande högar trivs mängder av småkryp och även exempelvis grodor, ödlor och igelkottar. Eftersom det kan finnas så mycket liv under lövtäcket bör du också vara lite försiktig med att gräva i marken och vända komposten under vintern. Småkrypen behöver få ha sitt skydd i fred.
Var därför inte för snabb med att städa bort och klippa ned växter inför vintern. Många djur övervintrar i stjälkar, buskage eller längs grenar. Om stjälkarna är tillräckligt stora och ihåliga kan du på våren göra om dem till stekelbostäder/bihotell. Kapa dem i lämpliga storlekar (gärna minst 10 cm) och placera dem med ena änden mot en vägg, helst på en solig och vindskyddad plats.
Flera fjärilsarter övervintrar som fullvuxna i Sverige. Om du ser dem flyga runt inomhus under vintern så har de vaknat för tidigt av värmen. Hjälp dem till en svalare plats så att de istället kan börja röra på sig när det finns blommor åt dem på våren istället. Du kan till exempel lägga dem i en kartong och flytta fjärilarna till en torr och kyligare plats där de kan vila lite längre. Öppna sedan lådan och släpp ut dem när du ser andra fjärilar på vingarna under våren.
Du kan också göra bihotell under vintern. Du kommer inte få några gäster när det är kallt, men då är din trädgård redo som boplats inför våren. Läs mer om vad du ska tänka på i den här artikeln.
Groddjur, igelkottar och andra djur
De lite större djuren gynnas också av de insatser som görs för småkryp. Ris-, löv- och grenhögar, vedstaplar med grövre grenar och trädstammar utomhus och täckodling exempelvis. Högar över huvud taget är välkommet eftersom de skapar utrymmen med lite högre temperaturer än omgivningen. En liten kulle av stenar är en bra övervintringsplats för grodor, paddor och vattensalamandrar. Tegelpannor, platta stenar, uppochnedvända krukor eller brädor på marken kan också vara tillräckligt. Lägg dem gärna på en plats som brukar värmas upp snabbt av vårsolen.
Grodor går i dvala på vintern. De behöver frostfria gömställen och ett sätt att hjälpa dem är att göra en ”grodgrop” relativt tidigt på hösten. Gräv en ganska djup grop (gärna upp till en meter) och fyll den med stenar, grenar, tegelpannor, löv och annat som skapar lite hålrum och skydd. Lägg på ett ”tak” av en dammduk eller liknande och fyll på med jord ovanpå för att skydda grodgropen från frost. Glöm inte att lämna en öppning så att grodorna kan komma ner i gropen. Läs mer i den här artikeln.
Du kan också bygga ett igelkottshus – läs mer i den här artikeln.
Damm
Så länge det inte är tjäle kan du anlägga en ny damm (läs mer här), men hösten och vintern är också en bra tid att städa en befintlig damm. Gör det dock försiktigt. Ta bort löv och växtdelar som fallit ned i vattnet. Men tänk på att det kan sitta små vattenlevande kryp på växterna så skaka försiktigt av dem över dammen innan du tar bort dem. Eller lägg växtresterna på kanten av dammen så att småkrypen kan ta sig ner i dammen igen.
Om dammen fryser helt kan du smälta hål i isen genom att placera en kastrull med kokande vatten mot isen. Slå inte sönder isen. Det måste vara en chock för allt som lever i dammen med ett sådant oljud.
Ha gärna en hög med stenar eller en grodgrop (se ovan eller den här artikeln) i närheten av dammen så att groddjur kan ta sig dit enkelt för att övervintra i din trädgård.
Vintertips i korthet
• Städa inte så noga och frakta helst inte bort så mycket från din trädgård. Kratta in löv, kvistar och gräsklipp in under dina buskar eller träd.
• Skapa högar av grenar, ris, stenar, löv och annat.
• Se till att din trädgård har gott om buskar och träd.
• Sätt upp fågelholkar.
• Se till att fåglarna har mat och vatten
• Låt vissnade växter stå kvar med stjälkar och frön till våren.
LÄS ÄVEN:
• Gynna fågellivet
• Skapa en rik jord
• Anlägg en damm
• Hjälp igelkottar
• Skapa en grodvänlig trädgård
• Plantera buskar och träd
• Gynna humlor och andra vildbin