Mata fåglar på rätt sätt

Nötväcka som äter solrosfrön. Foto: Erik Hansson

Att mata fåglar är ett trevligt sätt att gynna fåglarna i din närhet. De får föda och du får chans att studera dem på nära håll.

En studie från University of Illinois i Chicago kom fram till att ”fågelvänliga” trädgårdar har en förvånande stor positiv påverkan på ett områdes mångfald av fåglar. Viktigast för att locka fåglar var buskage, fruktträd och bärbuskar i trädgården, men även fågelmatningar bidrog till antalet fåglar.

Hur ska man då göra för att skapa en bra fågelmatning? Det finns några olika saker att tänka på.

Blåmes och talgoxe – efter snöfall brukar fågelmatningar vara extra populära. Foto: Erik Hansson

Var ska man mata?
Sätt gärna upp fågelmatningen nära buskar eller grenar så att fåglarna lätt kan ta sig i skydd från eventuella rovfåglar. Om det bor många katter i närheten kan det kanske också vara en idé att se till att det inte är så lätt för en katt att smyga sig nära ätande fåglar utan att synas. Du kan också sätta ett nät som en bur runt matningen för att hindra katterna från att lyckas med sin jakt. Tänk på att det kan ramla ner mat från behållarna och att en del fåglar gärna söker efter mat på marken. De kan då vara särskilt utsatta.

Vad ska man mata med?
Det finns många teorier om vad man ska mata med för att locka vissa fåglar till en matning, men det är värt att komma ihåg att det inte är en exakt vetenskap. Bara för att du matar med hasselnötter betyder det inte att du får nötkråkor på din matning. Däremot kan det vara trevligt att ha lite olika maträtter att erbjuda så att du kan locka till dig olika arter. Här är några exempel:
• Talg, osaltat smör, kokosfett eller ister: hackspettar, nötväcka, trädkrypare och mesfåglar
• Solrosfrön och hampafrön: sparvar, finkar, gråsiska, grönsiska och mesfåglar
• Osaltade jordnötter: mesfåglar, hackspettar, finkar och nötskrika
• Havre: gråsparv och gulsparv
• Äpplen eller päron: trastar, rödhake, svarthätta och sidensvans

Fåglar äter vad som finns tillgängligt och brukar vara bra på att avgöra vad som innehåller mycket energi. Ostbitar, russin, bananer som börjat bli bruna och andra frukter går också ner.

Med lite tur lyckas du locka till dig lite sällsyntare arter som stenknäck, stjärtmes eller entita och om du börjar mata under hösten kanske flyttfåglar stannar till hos dig på sin väg söderut.

Stenknäck. Foto: Erik Hansson

Vad bör man använda för fågelmatare?
Den händiga kan enkelt göra egna fågelmatningar, till exempel av pet-flaskor, men behållare där fåglarna inte sitter i maten är att föredra eftersom det minskar smittospridningen. På fågelbord blir det snabbt både fågelmat och fågelbajs och med mycket fåglar på plats ökar risken för att smittor sprids mellan dem. Fåglar som föredrar fågelbord brukar kunna hitta mat på marken under fröautomaterna.

Du kan även lägga mat på eller i en stubbe. Det är oftast finare än de fågelmatare som finns att köpa. Foto (talgoxar): Erik Hansson

Är det farligt för fåglarna eller dig att ha en fågelmatning med tanke på smittorisken?
Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) varnar för salmonellaspridning vid fågelmatningar och rekommenderar inte fågelmatsbord där fåglarna kan bajsa i maten. Men enligt Sören Svensson, före detta ordförande i Sveriges Ornitologiska Förening och docent på Lunds Universitet, finns det ”väldigt få indikationer på att salmonella är någon stor fara”.

En annan sjukdom som dock sprids via fågelmatningar är gulknopp, som framför allt drabbar grönfinkar. Enligt SVA är det bra att ibland rengöra fågelbord och fågelbad och var noga med att alltid tvätta dina händer efter att du varit i kontakt med matningen.

Komplettera gärna en fågelmatning med buskar och träd som förser fåglarna med bär. Här en björktrast som äter rönnbär. Foto: Erik Hansson

Klarar sig fåglarna om jag helt plötsligt slutar mata?
Det går inte att svara ett säkert ja på den frågan, men fåglar är bra på att få tag på mat. Det är trots allt det de ägnar mest tid åt i sina liv. De hittar föda på andra sätt om de behöver och det finns mängder av fåglar som överlever året om utan minsta hjälp från människor. Det finns inte heller något som tyder på att det skulle vara någon nackdel att mata fåglar året om. De glömmer inte hur man hittar mat på egen hand.

Bör man köpa ekologisk fågelmat?
Ja det är absolut en bra idé. Studier visar att ekologiska odlingar främjar biologisk mångfald. Det är betydligt fler arter runt ekologiska odlingar eftersom de använder mindre bekämpningsmedel. Tänk också på att talgbollar ofta innehåller palmolja som framställs på bekostnad av regnskogen, så gör hellre egna talgstycken av kokosfett (se nedan).

Trädkrypare kan ibland lockas till talgbollar eller genom att smeta smör eller margarin på ett träd. Foto: Erik Hansson

Hur gör man egna talgbollar?
Det är enkelt. Antingen smälter du 500 gram kokosfett och blanda i 1,5-2 dl rapsolja eller så kan du smälta 500 g smör/margarin och 500 gr kokosfett. Blanda sedan ned exempelvis solrosfrön eller havre och låt stelna. Forma till bollar, block eller något annat och häng upp i din trädgård.

Skator/kråkor/nötskrikor äter upp all mat för småfåglarna –  vad ska jag göra?
Om du inte kan glädjas åt att dessa arter får mat så kan det vara en idé att sätta upp någon form av hårt nät runt matningen som inte stora fåglar kommer igenom. Det skyddar även mot katter.

Är det viktigt att förse fåglarna med vatten?
Det är absolut ett välkommet tillskott för dem. De behöver rengöra fjäderdräkten och dricka vatten. Se bara till att rengöra behållaren ibland. Ett sätt att hålla vattnet isfritt lite längre ska vara att lägga en tennisboll i vattnet, som då skapar rörelser i vattnet och minskar risken för isbeläggning.

Ung höksångare i fågelbad. Foto: Erik Hansson

Häll dock inte olja i vattnet för att det inte ska frysa. Enligt boken ”Mata fåglar” av Niklas Aronsson kan det förstöra fåglarnas fjäderdräkt och därmed öka risken att de fryser ihjäl.

Källor: Naturhistoriska RiksmuseetNatur och trädgård och böckerna ”Mata fåglar” av Niklas Aronsson och ”Naturligtvis!” av Justine Lagache.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *