Från Storbritannien kommer rapporter om det sämsta humleåret i modern tid och även i Sverige var det ett svårt år för humlorna.
I somras rapporterade Rikare trädgård om att humlorna 2024 haft sin sämsta vår på 50 år i Sverige. Både experter och vittnesuppgifter från privatpersoner runt om i landet skvallrade om att humlorna hade ett riktigt svårt år. Mycket på grund av det kalla och solfattiga slutet av våren.
”Året då inga bin hittades”
Nyligen kom ännu ett tecken på humlornas krisår. Bumblebee Conservation Trust i Storbritannien har sedan 2008 genomfört så kallade Beewalks för att hålla koll på hur det går för landets humlor. De skriver att 2024 för många människor kommer förknippas med ”året då inga bin hittades” (humlor räknas till vildbina).
– I juni registrerade volontärerna i vårt BeeWalk-nätverk cirka 11 humlor för varje kilometer de gick. Under ett ”normalt” år skulle de ha registrerat 21, nästan dubbelt så många. År 2024 utmärkte sig som det sämsta juniåret som någonsin registrerats, säger Richard Comont, forskningschef på Bumblebee Conversation Trust.
Minskning med 83 procent
Som exempel nämner han stenhumlan. Säsongen började bra. I mars och april hittades ungefär en tredjedel fler observationer av övervintrade drottningar än vanligt, men sedan ”lossnade hjulen”. I juni minskade observationerna med hela 83 procent. I normala fall sågs det under Beewalk en stenhumla var 250-300 meter, men i år fick deltagarna i snitt gå 2 kilometer för att få se en stenhumla.
– Den omedelbara orsaken verkar ha varit vädret. Efter den tidiga vårens solsken bestod våren och försommaren av tråkiga, dystra och fuktiga dagar varvade med kraftigt regn. Detta gör livet otroligt svårt för humlor, särskilt i de tidiga stadierna där drottningen måste balansera mellan att hitta en boplats, söka efter föda åt sig själv, samt söka efter föda åt och ta hand om sin växande avkomma. Kallt och fuktigt väder innebär att drottningarna lägger mer energi på att hålla sig själva och sina larver varma, vilket ökar behovet av födosök men minskar den tid som finns tillgänglig för det, förklarar Richard Comont.
Svårt även i Sverige
Även Sverige har haft ett dåligt humleår. Bo Söderström, författare till “Sveriges humlor – en fälthandbok”, berättar att det varit en negativ trend för humlor i Sverige under de senaste fyra åren och att den är särskilt tydlig för Svealand och Norrland. Själv bor han i Uppsala och där gick humlesäsongen från ”usel” i april-maj till ”mindre dålig” i juli-augusti.
– Det som var onormalt var den höga andelen småväxta arbetare och att hanar uppträdde flera veckor och upp till en månad tidigare än normalt. Det är tydligt att födobrist gjorde att många samhällen fick en dålig start. Om jag får spekulera verkar vissa samhällen ha hoppat över säsongen helt och hållet för att istället bara producera en mindre mängd hanar och förhoppningsvis nya drottningar, berättar Bo Söderström.
Hur många dåliga år i rad klarar humlorna?
– Om det väder vi har upplevt de senaste fyra-fem åren är början på en ny trend är det förödande för de allra flesta arter humlor. En kylig och nederbördsfattig senvår i april och maj när nya samhällen just ska starta är de allra sämsta förutsättningarna för en bra humlesommar.
Så kan du gynna humlor i trädgården
- Se till att det blommar tidigt på våren med sälg, krokusar, vintergäck, scilla och andra tidiga arter. Det är tidigt på våren som humledrottningarna är i störst behov av att mat.
- Behåll en konstant blomning under hela våren, sommaren och hösten så att det alltid finns mat åt humlorna.
- Plantera gärna flera av samma växter så att humlorna kan hitta många blommor i närheten.
- Låt delar av gräsmattan vara oklippt till i slutet av sommaren/början av hösten.
- Lämna en del skrymslen och vrår åt humlorna att krypa in i.
- En del humlearter övervintrar i gamla sorkbon i marken. Låt dessa vara.
- Studera vilka växter i din närnatur som humlor uppskattar och samla fröer av dem. Det kan till exempel vara väddklint eller olika väddar (åkervädd eller ängsvädd).