2021 års rikare trädgård fortfarande högaktuell

Ronny och Ossian gör mycket av trädgårdsarbetet tillsammans. Foto: Marie Mattsson

Vi utsåg Ronny Fritsches lilla radhustomt till Årets rikare trädgård 2021. Sedan dess har den fått uppmärksamhet i en mängd medier och sommaren/hösten 2022 är den fortfarande högaktuell både i tv och bokform.

Uppmärksamheten i fjol har inte fått Ronny att vila på sina lagrar. Tvärtom. Sedan vi gjorde ett reportage om hans trädgård sommaren 2021 har han gjort massor i trädgården. Bland annat har han börjat samla frön från vilda växter (läs mer om hur du gör i den här artikeln).

– I höstas samlade jag in frö från platser jag under sommaren observerat att det växte fina blommor på. Är jag på utflykt med min son Ossian och ser vilda blommor så kollar vi upp så dom inte är fridlysta och försöker komma ihåg var de växte så vi kan återvända dit när de har fröställningar. Sedan har jag samlat mycket frö från min egen köksträdgård, berättar Ronny Fritsche.

I år har han också sått mycket gröngödsling tidigt på platserna som han sedan ska odla på. Blodklöver, rödklöver och honungsfacelia blommar tidigt rött och lila i mängder och Ronny berättar att det inte bara gynnar odlingen utan även humlorna.

– Jag har tänkt till och skapat ett bättre system för bevattning också. Nu kombinerar jag olika metoder så jag inte ska behöva vattna så mycket och eller använda mer regnvatten. Jag har också märkt hur bra det är med täckodling för att bevara fuktigheten i jorden. Jag lägger överblivet gräsklipp på bäddarna, klippet får jag från grannarna som (tyvärr fortfarande) klipper gräsmattorna. Det bevarar fukten och skapar ett rikt mikroliv, fin mullhalt och gödsling till jorden.

Gräsmattan får även i år vara nästan helt orörd och han har försökt så upp ängsblommor som sedan planterats ut. Bland annat gullvivor har gått väldigt bra att odla.

– Jag har också skapat två lite mer arrangerade rabatter där jag noga valt växter som ska vara både vackra och ha en stor nytta för pollinerare. Där finns åkervädd, viol, kungsmynta, ålandsrot, höstaster och bolltistel.
Sedan har jag gjort en liten västkusthörna runt min damm. Bland gråstenarna har jag fyllt på med sand som med lite tur kan bli boplats för humlor eller bin. Där har jag även satt backsippa och trift.

Ronny Fritsches trädgård 2021. Foto: Marie Mattsson

Aktuell i ny prisad bok

Nyligen avslöjades det att boken ”Hemma därute – Handbok i naturnärhet” av Åsa och Mats Ottosson utsetts till Årets pandabok av WWF. Det innebär att många av naturorganisationens medlemmar kommer köpa boken i samband med att de betalar in medlemsavgiften. Ett av kapitlen i boken handlar om att odla mångfald – det vill säga att odla så att det gynnar artrikedomen i omgivningarna.

Åsa Ottosson berättar att kapitlet rymmer flera inspiratörer och att en av dem är Ronny Fritsche. I boken förklarar han bland annat om hur trädgården bidrar på flera sätt till Ronnys strävan efter att leva hållbart, men att den också är bra för sonen Ossian och Ronny personligen, och för deras relation eftersom de har väldigt roligt när de odlar, skördar och upptäcker nya arter tillsammans.

Boken handlar en del om hur trädgårdar också kan fungera som närnatur. Vad betyder den för dig och din son Ossian när det gäller utevistelse?
– Det är precis så vi använder trädgården, säger Ronny Fritsche. Har vi inget att göra går vi ut där på upptäcktsfärd och hittar någon insekt eller nyutslagen blomma. När vi besöker andra platser och det uppstår samtal om naturen så gör vi ofta paralleller till vår egen trädgård. Det kanske är en blomma vi ser i naturen som också växer hemma. Eller om vi ser en fjäril i naturen, som häromdagen när vi såg en blåvinge så sa vi att en sån hoppas vi hälsar på oss. Då tog vi reda på att den vill ha käringtand och nu försöker vi få den att sprida sig i trädgården. Vi har också gjort en stock med bibingo. Vi har borrat hål som bildar en bingobricka till mig och Ossian. Vi får se vem som får bingo först.

Visas snart i SVT

I mitten av juni var också SVT på plats för att filma i Ronnys trädgård till ett kommande naturprogram med Anders Lundin.

Hur känns det att du och din trädgård fortsätter få den här uppmärksamheten?
– Jag tycker det är kul, och jag lär mig massvis för jag inspireras också av andra jag möter och som vill prata, men jag är också förvånad över intresset fortsätter. Jag märker att mitt instagramkonto @ronnyavokado har utvecklats till att bara bli ett trädgårdskonto där jag försöker inspirera andra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *