Pressmeddelande: Årets rikare trädgård 2022 – inbjudande, prydlig och rik på liv

Maria Eriksson med blå svärdiris. Foto: John Hallmén

Pressmeddelande: För tredje året i rad delar folkbildningsprojektet Rikare trädgård ut utmärkelsen Årets rikare trädgård. 2022 års vinnare är Maria Eriksson som med sin tomt i Bollnäs visar att även prydliga trädgårdar med fokus på färg och form kan rymma stor biologisk mångfald. Hennes trädgård kan besökas av allmänheten under Tusen trädgårdar den 3 juli. 

LÄS ÄVEN: • Bildreportage från Årets rikare trädgård 2022

Motiveringen till Årets rikare trädgård 2022 lyder:
”Maria Erikssons trädgård är ett tydligt exempel på att även tomtägare som gillar prydliga trädgårdar kan göra en stor insats för biologisk mångfald och att det ofta krävs väldigt små anpassningar för att göra tydliga förbättringar. I den blomrika trädgården i Bollnäs kryllar det av liv samtidigt som ordningssinnet stryks medhårs med inbjudande och välskötta odlingar. En sann inspirationskälla för landets trädgårdsägare.”

I ett villaområde i Bollnäs, bakom en frodig hagtornshäck, ligger Maria Erikssons trädgård. Det är en vacker och välordnad tomt med blomstrande bäddar, susande trädkronor, rogivande vattenspeglar och mjuka former. På många platser sitter små skyltar för att informera om de vad de olika platserna har för inverkan på djurlivet. Vackra synintryck blandas med information och det är en trädgård som gjord för att visas upp för allmänheten. Det är också några av anledningarna till att tomten utsetts till Årets rikare trädgård 2022.

– En underskattad insats för den biologiska mångfalden är att inspirera andra trädgårdsägare. Maria Erikssons trädgård är väldigt inbjudande och skulle i många vinklar kunna pryda omslag till trädgårdstidningar. Samtidigt är den vid en närmare anblick full av djurliv. Hennes blomstrande oas och inställning till trädgården kan väcka intresse både för odlande och smådjurlivet i närmiljön, säger Erik Hansson, projektledare för Rikare trädgård.

Det var ungefär tio år sedan som Maria Eriksson började engagera sig i trädgården på allvar och sedan dess har det blivit åtskilliga spadtag och planterade växter. Hennes mål var att skapa en plats som hon själv uppskattar.

– Jag gillar blommor och perenner, färg och form. Jag vill ha snygga kanter, välskött och prydligt, berättar hon idag. 

Maria Erikssons trädgård. Foto: John Hallmén

Undan för undan insåg hon också att trädgården som hon skapade för sin egen skull och för att hon skulle njuta, också blev en plats som välkomnade djurlivet. Idag surrar det friskt i rabatterna, fågelungar piper från träden och på varenda kvadratmeter uppfattas små rörelser.

– Det gjorde mig lycklig när jag fick upp ögonen för att min trädgård är viktig för pollinatörer, berättar Maria Eriksson. Jag förstod inte hur mycket liv det finns i trädgården och att mitt arbete för att göra det fint också har gynnat annat liv. Det gav en helt ny insikt och den känslan vill jag förmedla till andra. Jag tror att många har en trädgård ungefär som min, men inte riktigt förstår hur viktigt den kan vara och att den kan göra skillnad. Jag vill att min trädgård ska ge ringar på vattnet.

Insikten har också förändrat hennes syn på trädgården i grunden.

– Nu ser jag att det är både jag och alla insekter som arbetar i trädgården. Det är vi nu. Den här trädgården är inte bara till för mig längre och vi gör ju det här tillsammans, vi hjälps åt, säger Maria Eriksson.

Några av de insatser Maria Eriksson gjort i sin trädgård:
• Skapat stor variation
• Låtit gamla träd stå
• Blommor med nektar och pollen från vår till höst
• Anlagt en damm och placerat ut fågelbad
• Placerat ut bostäder åt fåglar, bin och andra insekter

Deltar i Tusen trädgårdar
Hennes trädgård kommer även delta under evenemanget Tusen trädgårdar den 3 juli. Då öppnar mängder av trädgårdsägare runt om i landet upp sina tomter för besökare. Läs mer på https://svensktradgard.se/aktiviteter/tusen-tradgardar/ 

Om Rikare trädgård
Rikare trädgård är ett samarbete mellan Fritidsodlingens Riksorganisation, Sveriges Entomologiska Förening, Biologiska Mångfaldens Dag-initiativet, Natursidan.se, Odlings-TV, Studiefrämjandet och Wild About Gardens, som jobbat med ett liknande koncept i Storbritannien i många år. Målet med Rikare trädgård är att sprida information om hur trädgårdar och odlingar kan gynna den biologiska mångfalden. 
Läs mer om projektet och hitta artiklar och guider på www.rikaretradgard.se 

Om utmärkelsen Årets rikare trädgård
Sedan 2020 delar Rikare trädgård ut utmärkelsen Årets rikare trädgård till en trädgård eller koloniförening som arbetar för att öka den biologiska mångfalden. Det kan röra sig om en plats med anmärkningsvärt många arter eller en tomt som har gjort stora insatser utifrån förutsättningarna. 
Vinnare 2022: Maria Eriksson, Bollnäs
Vinnare 2021: Ronny Fritsche, Göteborg
Vinnare 2020: Emma Wahlberg och Lovisa Skagerman, Björnlunda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *