Utebelysning kan drabba djur även under vintern

Gatlampa i dimmig trädgård. Foto: Erik Hansson

Vi har tidigare skrivit om hur utomhusbelysning påverkar många djur negativt. Det gäller exempelvis fladdermöss och nattfjärilar. Även under vintern kan det vara läge att släcka onödiga lampor, berättar fladdermusforskaren Johan Eklöf.

Så många som en tredjedel av världens ryggradsdjur och två tredjedelar av alla ryggradslösa djur är nattlevande. Många av dessa påverkas negativt av utebelysning och med tanke på att vår planet blir allt mer upplyst, 88 procent av Europas yta påverkas i dagsläget av belysning, så är det ett hot mot många arter.

Studier har till exempel visat att fladdermöss enbart väljer boplatser i de mörkaste delarna av städer. När det blir allt fler upplysta områden får de färre platser att bo på.

Så kallade ljusföroreningar har också visat sig vara en av anledningarna bakom den utbredda insektsdöden enligt en rapport som grundar sig på 150 studier. Det visade sig bland annat att en tredjedel av de nattfjärilar som söker sig till lampors ljus på nätterna har dött morgonen efter, antingen på grund av utmattning eller för att de ätits upp.

Även ett problem på vintern

Detta kan tyckas vara ett problem som hör sommaren till. Att ha belysning tänd under vintern kanske inte borde vara något problem? Fladdermusforskaren och författaren till boken ”Mörkermanifestet”, Johan Eklöf, berättar att det förvisso är klart mindre skadligt eftersom varken fladdermöss eller insekter är särskilt aktiva på vintern, men de är inte helt inaktiva.

– Är det plusgrader kan fladdermöss vara ute och jaga frostfjäril eller vintermygg. De senaste åren har det kommit allt fler rapporter om fladdermöss som är ute och flyger mitt i vintern, byter bostad, passar på att bygga på fettreserven om det är möjligt, parar sig eller annat. Vi lär oss hela tiden nya saker om dessa djur. Så, även om det är helt ok med lite juleljus ska man ändå vara något försiktig med belysningen på vintern.

När på året skulle det vara okej att ha på belysningen om man inte vill störa djur i onödan?
– Under midvintern, eller egentligen beroende på temperatur. Är det minusgrader flyger få fladdermöss och insekter. Men är det 8 plus i december ska man inte räkna med att alla ligger i dvala.

Är belysning som tänds med rörelsedetektorer ett bra alternativ året om?
– Ja, troligen. Det finns inte jättemånga studier som har tittat på detta i detalj, men om vi bara belyser när vi behöver det och när vi är där, så har vi vunnit mycket.

LÄS ÄVEN:
• Så drabbar belysning djuren i din trädgård
• Tips för fladdermusholkar
• Gynna fladdermöss i din trädgård

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *