Kampanj för ökad trädplantering i stadsmiljö

Äppelträd i koloniområde i Stockholm. Foto: Ulrika Flodin Furås

Koloniträdgårdsförbundet firar 100 år och de gör det med en stor trädkampanj med syftet att öka den biologiska mångfalden i stadsnära miljöer. Målet med “Koloni älskar träd” är att kolonister runt om i Sverige tillsammans ska plantera minst 2021 träd eller buskar under årets säsong.

Det är inte första gången Koloniträdgårdsförbundet anordnar en trädkampanj. Den första arrangerades faktiskt samma år som förbundet startades och många av de idag 100-åriga träden som planterades då står kvar fortfarande. Förhoppningen är att de träd och buskar som planteras i år också ska stå kvar under lång tid och bidra till ”ett hållbart samhälle som bättre står emot artdöden och klimatförändringarna”.

– Att främja den biologiska mångfalden är ett av FN:s hållbarhetsmål, och centralt för att vi ska kunna bromsa den pågående artdöden som riskerar att få stora konsekvenser för mänskligheten. Det ligger på oss alla göra vad vi kan för att hjälpa till. Att plantera ett träd är enligt forskning det som bidrar mest till biologisk mångfald i trädgården så därför har vi valt att fira Koloniträdgårdsförbundets 100-årsjubileum med en trädkampanj tillsammans med våra medlemmar. Eftersom koloniområden ofta ligger i stadsnära miljöer, där behovet av biologisk mångfald och gröna områden är extra akut, är kolonisternas ideella insatser extra viktiga. Kolonisterna odlar för allas vår framtid, säger Ulrica Otterling, generalsekreterare på Koloniträdgårdsförbundet.

Det är inte bara biologisk mångfald som gynnas av träd. De skänker välbehövlig skugga och sänker temperaturen i våra allt varmare städer, binder koldioxid, renar luften och kan dessutom ge skörd i form av frukt och bär samt pollen och nektar åt pollinatörer.

LÄS ÄVEN:Vår guide till lämpliga buskar och träd

– Intresset för att odla är större än någonsin och bara i Stockholm står över 10 000 i kö till totalt 7000 kolonilotter. Med tanke på de oerhört allvarliga utmaningar vi står inför är det är hög tid att ta till vara på det ideella engagemang som finns och planera för fler koloniområden så fler kan hjälpa till, säger Ulrica Otterling.

Förutom sin trädkampanj kommer Koloniträdgårdsförbundet även delta på trädgårdmässan Nordiska trädgårdar som äger rum digitalt 25-28 mars. Där bjuder förbundet bland annat på “fika med en kolonist” där bland andra Johannes Wätterbäck/Farbror Grön, Henrik Bodin, Eva Rönnblom, förbundets ordförande Örjan Sjödin och trädgårdsrådgivare Ulf Nilsson medverkar.

Det anordnas också en rad gratis webinarium under våren:
• ”Plantera ett träd så har du inte levt förgäves” – torsdag 18 mars kl 18.00
• ”Beskärning av träd och buskar” – onsdag 21 april kl 18.00
• ”Skapa en levande och fruktbar jord” – onsdag 5 maj kl 18.00

Källa och mer information: Koloniträdgårdsförbundet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *