Hjälp de hotade tornseglarna

Tornseglare med holk (se ritning längre ned). Illustration: Filippo Vanzo

Det går inte bra för tornseglarna i Sverige. De har minskat med ungefär 54 procent sedan 1996. Det positiva är att vi vet en av huvudanledningarna: De har bostadsbrist. Vi kan dock hjälpa dem med det, till exempel genom att bygga en tornseglarholk (ritning längst ned i artikeln).

LÄS ÄVEN: • Rikare trädgårds guide till fågelholkar​

Tornseglarnas ljusa tjut och snabba luftfärder hör sommaren till. Men de blir allt mer sällsynta. Mer än varannan tornseglare har försvunnit i Sverige sedan 1996. En av de största anledningarna till att tornseglarna har svårt att hitta bostäder numera är att dagens byggtekniker ofta gör det svårt för dem att bosätta sig i våra byggnader. De kan annars ofta häcka under exempelvis tegelpannor.

Om du har häckande tornseglare på tomten så kan du skatta dig lycklig. De ställer inte till med något bekymmer annat än att skapa sommarkänsla.

– En del fastighetsägare är negativt inställda till att ha fåglar inpå knuten, med hänvisning till att de förstör byggnader och utgör sanitära olägenheter. Tornseglare utgör inget hot. Tvärtom. De är utpräglade insektsätare och äter mängder med myggor, flugor och andra flygande småkryp, skriver Tornseglarprojektet på sin webbplats.

LÄS ÄVEN:Rikare trädgårds poängtabell för biologisk mångfald

Tornseglare. Foto: Erik Hansson

En av de som är engagerade i projektet sedan flera år är Daniel Stenberg. Han har också varit med som rådgivare åt ritningen som finns längst ned i artikeln. Han berättar att det är värt att sätta upp tornseglarholkar i alla miljöer där det finns högre byggnationer.

– Det behöver inte vara bostadshus utan alla sorters byggnader fungerar för detta ändamål. Dock behövs tålamod när det gäller att få besittning av holkarna, det kan ibland ta flera år innan positiva resultat kommer. Att det finns tornseglare i området där holkarna ska sitta är en fördel, då blir möjligheten större att de hittar de nya boplatserna.

LÄS ÄVEN:Fågelexpertens föredrag – så skapar du en fågelvänlig trädgård

På vissa håll spelas det upp tornseglarnas lockläte vid holkarna för att locka dem? Kan det rekommenderas?
– Ja, det är en bra idé! Detta ska speciellt göras om det är en ny plats för tornseglare, där de inte häckar sedan tidigare. Eftersom tornseglare är kolonihäckare lockas de till platser där det finns artfränder. En liten högtalare med bluetooth kopplad till din telefon eller dator fungerar alldeles utmärkt, placera högtalaren så nära de nya holkarna som möjligt och spela deras läten på repeat på så hög volym du bara vågar. Spela dem så ofta det går mellan mitten av juni till början av augusti och vid de tillfällen du ser tornseglare i luften.

Vad är annars viktigt att tänka på när man sätter upp tornseglarholkar?
– Höjden är viktig när det gäller tornseglare, minst 3 meter ovan mark men helst högre ska holkarna placeras. Väderstreck spelar mindre roll, men tänk på att tornseglare gärna vill ha fri inflygning mot holkarna, så inga träd eller större buskar framför holkarna. Att lägga in lite bomaterial i holkarna kan snabba på processen i att tornseglarna accepterar holken och direkt börjar häcka i den – lite dunfjädrar från en gammal kudde eller torra mindre växtdelar fungerar bra, men lägg inte in för mycket. Tornseglare bygger små bon.

När är bästa tiden att sätta upp tornseglarholkar?
– Tornseglarholkar kan man sätta upp året runt, det finns alltid ett nästa år för fåglarna att upptäcka holkarna.

Illustration: Filippo Vanzo

4 thoughts on “Hjälp de hotade tornseglarna

 1. Har tornseglare under takkuporna sen länge. När jag var Cancersjuk så byggde jag 45 st dubbelholkar för tornseglare och satte upp på uthusen. Pilfinkarna blev jättenöjda! Tog tre år men ifjol såg jag att Tornseglarna bosatt sig i ett par av dem. Har ca 9-12 par som häckar

 2. Hej
  Bytte mitt gamla ladugårds tak för något år sedan och hade tornseglare som bott under tegelpannorna.
  Funderade ett tag och kom på att göra hål i pannbrädan som sitter under den nya hängrännan (fanns inga tidigare).
  Gjorde lådor bakom dem med halm i
  Svalorna nappade direkt och har fortsatt att häcka på samma plats. Smälter in i byggnaden utan att det syns
  Super nöjd

 3. Har i 40 år haft tornseglare under takpannorna. Dock inte sett några under uterumstaket, men jag bytte takplåt där i somras. När jag skulle ta bort den sista plåten flög en tornseglare in under den. Öppnade och fann ett bo men inga ägg eller ungar. Ner och spikade ihop en holk som jag fäste under utsprånget och lade in boet i den. Jag såg vid några tillfällen att de flög in men trodde inte att de skulle ruva eftersom jag höll på att lägga nytt tak bara 30 cm över holken. När jag lite senare skulle måla så tog jag ner holken för att kunna måla under den. När jag stod på stegen så fick jag en smäll på örat av en tornseglare. Kvickt ner och öppna holken, jo där var 2 ungar. Sen blev det brått att sätta upp den på sin plats igen. Målningen fick vänta tills de hade flugit ut.

 4. Har haft tornseglare så länge jag kan minnas som häckar under takpannorna på vårt magasin. De anländer varje år mellan 20 till 25 maj.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *