Gotlands ”fulaste” gräsmatta ska utses. För att uppmärksamma torkan och bevattningsförbudet.
Det pågår just nu svår torka på många håll i världen. Östra Afrika står på randen till matbrist efter långvarig torka. Nästan 80 procent av västra USA upplever nu ”extrem torka”, sydvästra USA har sin värsta torka på över 1000 år, jordbrukarna i Minnesota i nordöstra USA närmar sig en kris och Kalifornien har haft restriktioner med att vattna gräsmattorna sedan i maj. Här i Europa upplever hela området runt Medelhavet en vattenkris efter hård torka och även i Sverige är det svårt läge på många håll. Över halva landet upplever just nu grundvattennivåer under eller mycket under det normala i små magasin.
På Gotland råder bevattningsförbud på stora delar av ön och regionen har bestämt sig för att försöka hjälpa situationen med tävlingen ”Gotlands fulaste gräsmatta”. Meningen är att invånarna på ön ska posta bilder på sina gula och torra gräsmattor för att uppmärksamma sommarens bevattningsförbud och få folk att inse vikten av att hushålla med vattnet på Gotland.
– Vattenbristen på Gotland är allvarlig. Vi vill med detta initiativ lyfta fram goda föredömen och inspirera till en minskad vattenanvändning, säger Mimmi Gibson, t.f. marknads- och varumärkesansvarig på Region Gotland.
Tanken är också att ”få gotlänningar och besökare att se den torra gräsmattan som ett tecken på att man tänker hållbart och tar ansvar för våra gemensamma resurser”.
Ett alternativ till att ha torra, gula gräsmattor, är att låta gräsmattan växa sig hög, åtminstone i öar. Då kanske man inte kan vinna tävlingen Gotlands fulaste gräsmatta, men man kan åtminstone få en rikare trädgård som bättre tål torka och som inte heller slösar på grundvattnet.
Rikare trädgårds tips på att hantera torka i trädgården:
• Samla så mycket vatten du kan från taken via hängrännor och stuprör till regntunnor.
• Samla vatten i köket när du sköljer grönsaker, tvättar händerna eller väntar på att vattnet ska bli kallt eller varmt. Att duscha i en balja och hälla ut vattnet i trädgården efteråt är ett annat knep. Använd dock miljövänlig tvål.
• Vattna sent på kvällen när det inte är så varmt och risken för att vattnet ska dunsta bort är mindre.
• Ordna lä i form av buskage eller risstaket – vinden torkar ut.
• Låt bli att klipp åtminstone delar av gräsmattan så att den blir mindre känslig för uttorkning.
• Använd täckodling för att hålla jorden fuktig längre. Bar jord torkar snabbt ut.
• Bygg eller köp ett bevattningssystem med droppbevattning för känsliga arter. Det brukar vara ett effektivt sätt att vattna.
• Skapa skugga med träd och buskage.
• Ha rätt växt på rätt plats – alla växter vill inte ha maximal sol.
• Undvik att plantera alltför törstiga eller vattenkrävande växter.
• Fundera över vad som är rimligt att ha i din trädgård. Du kanske inte kan odla så mycket som du skulle önska eller vissa grödor som kräver mycket vatten?
• Vattna bara det som verkligen behöver vatten. Slösa till exempel inte vatten på gräsmattan.
• Tänk på att även om en växt ser sliten eller död ut efter torkan så kan den fortfarande ha livskraft kvar i sig. Vänta till nästa år och se om den kommer igen.
Läs mer om hur du deltar i tävlingen på Gotland.com.
Källor: Region Gotland och Gotland.com