Genomgång av över 400 års poesi om småkryp

Nässelfjäril. Foto: Erik Hansson

Kan en genomgång av haikudikter sedan 1594 ge ledtrådar i människors förhållande till småkryp och hur man bäst kommunicerar om dem? Det menar forskare bakom en ny studie.

Sammanlagt 3894 haikudikter som skrevs mellan år 1594 och 2022 ingick i studien. Ungefär en tredjedel av dem var bidrag till Hexapod Haiku Challenge, en poesitävling som arrangerats årligen sedan 2020 och som har insekter som tema.

Ger ledtrådar om småkrypskommunikation

I genomgången kunde forskarna se att 99 olika familjer av insekter fanns med i haikudikterna. De som nämndes oftast var fjärilar, eldflugor och insekter med läten, som syrsor. De grupper som nämndes minst var vattenlevande insekter som nattsländor och bäcksländor. Genom att ta reda på detta hoppas forskarna kunna hitta nya sätt att kommunicera om insekternas betydelse och relevans i naturen.

– Ibland är det svårt att prata med människor om insekter eftersom deras första reaktion är ”usch, läskigt”. Vi var intresserade av att lära oss vilka insekter och vilka aspekter av deras biologi som är förknippade med goda känslor, eftersom det skulle göra det lättare att prata med människor om varför insekter är viktiga och alla de nyttiga saker de gör i vårt ekosystem, säger Laura Porturas, biträdande intendent på Frost Entomological Museum.

Det fanns också vissa förändringar över tid i vilka småkryp som omnämns. Fjärilar fanns till exempel med i haikudikterna ända sedan 1500-talet, medan spindlar förvisso inte började nämnas förrän på 1950-talet, men efter det var de vanligt förekommande. Även bin och getingar har blivit allt vanligare på senare år.

Forskarna kunde dock inte upptäcka några större förändringar i ton eller känslor under de här drygt 400 åren.

Ställ upp i årets haikutävling

Om du vill visa vad du går för i en haikutävling om insekter så tar årets upplaga av Hexapod Haiku Challenge emot bidrag fram till den 15 juni. I år är det dessutom med ytterligare en kategori; om vattenlevande leddjur.

– Vi uppmuntrar folk att gå ut och observera insekter i vattendrag och dammar och skriva en haiku om sina upplevelser. Förhoppningsvis kommer vi att få fler människor att lära sig mer om dessa viktiga insekter och tillbringa tid i dessa miljöer, säger Laura Porturas.

En haiku är en dikt på tre rader med fem stavelser på första och tredje raden och sju stavelser på den andra raden.

Källa: Penn State University och PLOS One

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *