Gödsling slår hårt mot mångfalden

Åkerhumla på vitklöver. Foto: Erik Hansson

Det finns all anledning att minska på användningen av konstgödsel i jordbruket och att skippa det helt i trädgården. Det visar ännu en studie.

Gräsmarker som används för jordbruk utgör nästan en fjärdedel av jordens landyta. I en ny studie tar forskare upp att marken numera gödslas så mycket att det orsakar miljöförstöring, folkhälsoproblem, försämrad biologisk mångfald och står för 1,4 procent av världens alla koldioxidutsläpp. Dessa gräsmarker skulle dock kunna leverera en lång rad ekosystemtjänster om de gödslades mindre.

Kraftig ökad gödsling senaste 100 åren

I dagsläget är det väldigt få gräsmarksytor som anses vara artrika livsmiljöer av hög kvalitet. I Storbritannien är det till exempel bara 1-2 procent av gräsmarkerna. Detta beror framför allt på den ökade skötselintensiteten från mitten av 1900-talet med ökad markgödsling.

– Under det senaste århundradet har anrikning av näringsämnen blivit ett allt större hot mot den biologiska mångfalden och de naturliga ekosystemen. Studier har till exempel visat att höga koncentrationer av näringsämnen via gödsling av marken påverkar markens bakterieflora och leder till minskad mångfald hos växter. Effekterna på pollinatörer har dock fått relativt lite forskningsfokus, trots att det finns belägg för ett starkt samband mellan utrotningen av bin och steklar i Storbritannien och införandet av först guano och sedan konstgödsel, skriver forskare från University of Sussex, som genomfört den nya studien.

”Signifikant negativ effekt”

I studien har de undersökt just hur pollinatörer, växter och produktionen av grödor påverkats av den omfattande gödslingen.

– Våra data visar en stor och signifikant negativ effekt på både pollinatörer och blommande växter vad gäller förekomst, artrikedom och den funktionella mångfalden. Resultaten indikerar också en stor och signifikant avvägning mellan produktivitet och biologisk mångfald, skriver forskarna i sin slutsats.

Blomrikedomen var hela 5,18 gånger större och artrikedomen av växter 8,46 gånger större i de obehandlade områdena jämfört med de som fått mest gödningsmedel. I de obehandlade områdena fanns 95 procent fler pollinatörer och artrikedomen var 84 procent högre. När det gäller vildbin fanns hela 9,35 gånger fler i de obehandlade ytorna.

– Våra resultat visar på betydande fördelar för biologisk mångfald och pollineringstjänster genom att minska tillförseln av gödningsmedel till gräsmarker i jordbruket. Att minska intensiteten i gräsmarksproduktionen har potential att förverkliga många av ambitionerna med multifunktionella landskap: genom att gynna ett brett spektrum av arter inklusive pollinatörer, öka motståndskraften mot extrema väderhändelser och ekosystemtjänster, såsom ökad naturlig skadedjursbekämpning, markhälsa, luftkvalitet och minskad jorderosion, skriver forskarna.

Det skulle även minska koldioxidutsläppen från tillverkningen av konstgödsel som vanligtvis drivs med fossilgas (”naturgas”).

Stöd för omställning skulle ge stora fördelar

Forskarna anser att det måste till ekonomiska incitament för att kompensera för den minskade produktionen av grödor som skulle följa av minskad gödsling. Det skulle å andra sidan ge samhället en lång rad fördelar i form av ekosystemtjänster som ökad pollinering, naturlig skadedjursbekämpning, ökad kollagring och vattenrening.

Det här är värt att tänka på även i trädgården. Använd inte konstgödsel utan försök enbart använda naturlig gödsling och då framför allt på grönsaker eller andra växter som verkligen behöver det. Du ska absolut inte gödsla ytor där du har äng eller vilda växter.

LÄS MER:
• Konstgödsel ger färre besök av bin
• Upprop mot rester av ogräsmedel i närings- och gödselprodukter
Stor undersökning om fritidsodlare: Majoritet gynnar medvetet mångfald
Snittblommors miljöpåverkan

Källor: The Guardian och NPJ biodiversity