Guide till att köpa ängsfröer

Åkervädd. Foto: Erik Hansson

De bästa tiderna för att så ängsfröer är tidigt på våren eller på hösten. För dig som vill få till en fin äng med maximal nytta för både vilda växter och insekter finns det en del att tänka på och en del ängsfröblandningar att undvika.

LÄS ÄVEN: • Så anlägger du en äng

Om du vill få tag på bra ängsfröer är det absolut bästa du kan göra att på egen hand samla fröer från vilda växter i närnaturen och odla dem i din trädgård (läs mer i våra guider). Då är du säker på att du får lokalt anpassade arter som är lämpliga för området och kan dessutom välja precis de arter du vill (så länge de inte är fridlysta).

Se upp för dåliga ängsfröblandningar

Men du kanske inte har så många lämpliga växter i närheten eller inte hunnit med att samla in fröer och vill sätta igång och så innan du hinner samla in fröer under nästa frösäsong? Då finns det som tur är fröer att köpa också. Men, alla blomsterängsblandningar är tyvärr inte lämpliga. Många innehåller främmande arter och har samlats in i andra länder (och är därmed anpassade till ett annat klimat och har en annan genuppsättning). Ordet ”äng” eller ”blomsteräng” är populärt även på fröpåsar som innehåller arter som inte har något med ängar att göra.

Företaget Slåttergubben har gjort en genomgång av några olämpliga fröblandningar som ser ut att stämma, men det finns tyvärr fler än som listas där. Ett enkelt varningstecken är om det inte ens anges vilka växtarter som blandningen innehåller på påsen. Ett lite jobbigare sätt att kontrollera fröpåsarna är att jämföra med listan över ängsarter längst ned i artikeln. Om en fröpåse inte innehåller många av arterna i listan kan det också vara ett varningstecken.
Försök också ta reda på var fröerna kommer från. Det är en klar fördel om de är från Sverige.

Äng i Blekinge. Foto: Erik Hansson

Flera alternativ för att köpa ängsfröer numera

För den som vill köpa bra ängsfröer i Sverige så finns det äntligen flera alternativ, efter att Pratensis varit i stort sett ensam i nischen i många år. Nedan listas fyra olika butiker med webbförsäljning.

Lilla Beddinge frö

Detta Skåne-baserade företag har ett väldigt stort utbud av fröblandningar. För skuggiga miljöer, branta slänter, havsstränder, vägrenar, humlor, fjärilar och till och med jordar i solcellsparker. Fröerna är insamlade från det vilda eller odlade i en egen ängsfröodling. Priserna framgår inte på hemsidan, men i ett mejl från företaget framgår att de än så länge framför allt sålt frön i stora kvantiteter, men håller på att ta fram nya förpackningar för konsumenter. Därför varierar priserna mycket, mellan 25 och 150 kronor för fröer som räcker till 10 kvadratmeter.
Läs mer: lillabeddingefro.se

Nordiska ängsfröer

Förvisso frön odlade i Finland, men fröblandningarna innehåller lämpliga växter och enligt företagets hemsida jobbar de på att hitta odlare i Sverige för sina fröer. De har en lång rad olika fröblandningar med allt från ”torr skogsäng” till ”fjärilsäng”. Priserna ligger på ungefär 47-109 kronor per 10 kvadratmeter beroende på hur mycket fröer du köper.
Läs mer: shop.angsfron.se

Norrlands blomsteräng

Som vi skrivit om tidigare här på Rikare trädgård finns det nu ytterligare en aktör; Norrlands blomsteräng. Som namnet antyder har de riktat in sig på ängsväxter för de nordliga delarna av landet. Bor du i södra delarna av landet är det fortfarande mycket bättre än att köpa blandningar med växtarter från alla möjliga håll i världen. Priset ligger på mellan 50 och 90 kronor per 10 kvadratmeter beroende på mängd och sort.
Läs mer: blomsterang.se

Pratensis

Det mest kända varumärket för ängsfröer var länge den enda erkända aktören på marknaden. Har levererat ängsfröer till privatpersoner. företag och kommuner i tio års tid. Priset per 10 kvadratmeter ligger på mellan 50 och 100 kronor. Dessutom säljer Pratensis ängsplantor för direktplantering. Dessa kostar 28 eller 44 kronor styck.
Läs mer: pratensis.se

Typiska ängsväxter i bokstavsordning

Håll utkik efter de här växterna på förpackningarna så ökar chansen att du valt en vettig blandning. Försök också ta reda på var fröerna kommer från. Ju närmare desto bättre.

Backnejlika Dianthus deltoides
Brudbröd Filipendula vulgaris
Brunört Prunella vulgaris
Flockfibbla Hieracium umbellatum
Fältvädd Scabiosa columbaria
Gråfibbla Hieracium pilosella
Gullviva Primula veris
Gulmåra Galium verum
Gökblomster Lychnis flos-cuculi
Humleblomster Geum rivale
Höskallra Rhinanthus serotinus
Käringtand Lotus corniculatus
Liten blåklocka Campanula rotundifoilia
Prästkrage Leucanthemum vulgare
Rödblära Silene dioica
Rödklint Centaurea jacea
Rödkämpar Plantago media
Rölleka Achillea millefolium
Slåtterfibbla Hypochoeris maculata
Småfingerört Potentilla tabernaemontanii
Smällglim Silene vulgaris
Smörblomma Ranunculus acris
Sommarfibbla Leontodon hispidus
Stor blåklocka Campanula persicifolia
Svartkämpar Plantago lanceolata
Tjärblomster Viscaria vulgaris
Väddklint Centaurea scabiosa
Åkervädd Knautia arvensis
Äkta johannesört Hypericum perforatum
Ängsskallra Rhinanthus minor
Ängssyra Rumex acetosa
Ängsvädd Succisa pratensis

Rikare trädgårds guide till hur du anlägger en äng​