Belysning verkar även försvåra för insektslarver att äta

Trädet rödask ingick i studien. Foto: Matt Lavin, CC BY-SA 2.0

Att belysning är skadligt för viktiga pollinatörer, fladdermöss och fåglar har tidigare studier visat. Nu har forskare även upptäckt att gatubelysning påverkar trädens blad till att bli svårare att äta för insektslarver.

Det är ett forskarlag vid Chinese Academy of Sciences som undersökt 5 000 blad från 180 träd (pagodträd och rödask) i Peking. En del av dem var upplysta av gatulampor. Andra stod i mörker. De 5 000 bladen kontrollerades och storlek, vatteninnehåll, näringsnivåer och hur sega de var antecknades.

Det visade sig att blad som stod konstant upplysta av gatubelysning var betydligt segare och hade mindre än hälften så mycket märken efter insekters gnag jämfört med träd som stod i mörker. Det är förvisso positivt för träden, men när färre insektslarver får tag på föda innebär det också mindre föda åt alla djur som äter dessa larver. Exempelvis fåglar, fladdermöss och andra djur högre upp i näringskedjan.

Potentiellt hot mot biologisk mångfald

Forskarna skriver att belysningen kan vara skadligt för näringskedjan och utgöra ett ”potentiellt hot mot upprätthållandet av biologisk mångfald i urbana ekosystem”. Men de skriver också att de inte kan vara helt säkra på att de färre gnagmärkena beror på de segare bladen. Det skulle kunna röra sig om andra faktorer.

– Den underliggande mekanismen för detta mönster är ännu inte helt klarlagd. Det är möjligt att träd som utsätts för artificiellt ljus på natten kan förlänga fotosyntesen. Dessutom kan dessa blad allokera en större andel av resurserna till strukturella föreningar, som fibrer, vilket kan leda till en ökning av bladens seghet, säger Shuang Zhang vid Chinese Academy of Sciences till Phys.

Kan finnas andra orsaker

Owen Lewis vid University of Oxford, som inte var inblandad i studien, säger till New Scientist att den är intressant men att studien inte visar på något tydligt orsakssamband mellan bladens seghet och insektsangrepp. Det skulle också kunna handla om att mer insektsangrepp kan betyda att bladen har lägre näringsvärde och att insekterna därför måste äta mer av det.

– Min känsla är att det här kan vara en ganska subtil effekt. Mitt i Peking är de subtila effekterna av ljusföroreningar på insekters växtätande troligen trivialt jämfört med effekterna av hur urbaniserat området är, hur mycket föroreningar det finns och hur mycket halvnaturligt habitat det finns. Det är viktigt, men det är förmodligen inte det största hotet mot insekternas mångfald och ekosystemens funktion, säger han.

LÄS ÄVEN:
Så drabbar belysning djuren i din trädgård
Belysning förlänger säsongen för stickmyggor
Även trädgårdsfåglar drabbas av belysning

Källor: Frontiers in Plant Science, Phys och New Scientist