Onsdag 23 mars klockan 19-21 håller Ulrika Flodin Furås ett digitalt föredrag om hur du skapar en rikare trädgård. Som chefredaktör för tidningen Koloniträdgården och erfaren odlingsskribent har hon sett hur engagemanget för biologisk mångfald ökat kraftigt på sistone.
Förutom att skriva om odling sköter Ulrika bland annat om odlingen på Naturhistoriska Riksmuseets innergård och Vasamuseets trädgård, samt arbetar som guide och håller trädgårdsvandringar.
Vad ska föredraget handla om?
– Föredraget kommer att handla om hur man gynnar den biologiska mångfalden i sin trädgård eller på sin kolonilott. Jag kommer att tipsa om pollinerarvänliga blommor, både sommarblommor och perenner, buskar och träd. Vilda blommor ligger mig varmt om hjärtat så de kommer jag att prata om. Jag ska berätta om att odla matjord, täckodling, gröngödsling och näring. Det ämnet känns väldigt aktuellt med tanke på pyralidskandalen och att många vill pröva nya sätt att ge jorden näring. Så kommer jag att nämna hur man kan ordna bon och gömslen till djur och insekter och om hur man kan göra en liten enkel damm.
Vilka är dina personliga favoritinsatser för biologisk mångfald?
– Det är alltid underbart när bin, humlor, fjärilar och andra pollinerare flyger från blomma till blomma, så blandningen av blommor gillar jag. En annan favorit är att jobba med jorden, lägga på täckmaterial, se hur löv och blad multnar ner och blir till ny jord. Det är något alldeles speciellt med det och väldigt rofyllt. Det estetiska är också viktigt, så jag blir särskilt nöjd när jag får till en snygg kombo som dessutom gynnar den biologiska mångfalden.
Ulrika Flodin Furås är chefredaktör för tidningen Koloniträdgården och berättar att hon märker av ett ökat intresse för biologisk mångfald i landets koloniföreningar.
– Engagemanget för biologisk mångfald är jättestort och intresset växer. Koloniträdgårdsförbundet har också en egen miljödiplomering och vi märker att det är fler och fler föreningar som hakar på för att bli diplomerade. Många kolonister odlar också redan i Rikare trädgård-anda, vilket är roligt. Jag blir så inspirerad när jag är ute i koloniföreningar och hälsar på.
Föreläsningen görs tillsammans med Tusen trädgårdar, som är ett initiativ av odlingsprofilen Gunnel Carlson där trädgårdsägare öppnar sina grindar för besökare under en dag. I år infaller dagen den 3 juli och det är redan ungefär 300 trädgårdar som anmält sin medverkan.
Vad hoppas du få se på årets medverkande i Tusen trädgårdar?
–Jag hoppas se många rika trädgårdar där omsorgen om mångfalden står i fokus. Jag hoppas fångas av den där särskilda känslan när man kliver in i ett grönskande rum och känner naturens livskraft, där växterna har mustiga välmående färger och där man hör ett intensivt surr från humlor och bin, upplever allt det som utstrålar trädgårds- och odlingsglädje. Jag hoppas få se hur man ordnat skrymslen för insekter att bo i, kanske någon liten damm, låtit en del av gräsmattan bli äng, eller i alla fall att gräset är så högt så att vitklövern blommar. Jag gillar när det är lite vilt.
Du ser Ulrikas föredrag via programmet Teams på den här länken.