Så hushåller du med vattnet i din trädgård

Onsdag 20 januari klockan 19 är det dags för ett nytt gratis föredrag om hur du skapar en rikare trädgård. Lovisa Skagerman och Emma Wahlberg, ägare till Årets rikare trädgård 2020, kommer då berätta om hur de omvandlade en tomt som nästan bara bestod av gräsmatta, till en trädgård full av liv.

Ett av ämnena som Lovisa Skagerman och Emma Wahlberg kommer ta upp på onsdag är deras system för att hushålla med vatten.

– Vi har vattentunnor och IBC-tankar till stuprören från taken, dammar fångar upp lite extra vatten samt det som rinner över från tunnorna, berättar Emma Wahlberg.

Drönarbild över Årets rikare trädgård 2020 med en stor och två mindre dammar, växthus, odlingar, vattentunnor och en komposthörna. Foto: Emma Wahlberg

Vid ett rejält sommarregn fylls alla behållare, men för att det ska räcka till bevattningen av allt i trädgården behöver de även använda spillvatten från hushållet.

– Vi har baljor i handfat och diskho. När vi tvättar händer, sköljer disk och spolar vatten i väntan på kallt dricksvatten fångar vi upp vattnet i baljorna. Vi har även en spann i duschen. Sedan när de är fulla tömmer vi dem i vattentunnorna om de inte är fulla redan. Är de fulla redan så vattnar vi direkt.

Bevattningssystem hos Lovisa Skagerman och Emma Wahlberg. Foto: Erik Hansson

Hur gör ni med vattentankarna under vintern? Riskerar de att frysa sönder?
– Vi tömmer dem i dammarna och på ängen. Ofta är det inte så mycket vatten kvar då, eftersom vi har börjat höstplantera perenner i stället för på våren, just för att spara vatten. Är det vatten stående så är det mycket riktigt risk för att kopplingar fryser sönder. Någon vinter har det glömts vatten i en tunna och då sprack den i botten.

En av trädgårdens dammar. Foto: Erik Hansson

Varför har ni satsat så mycket på att hushålla med vatten?
– Delvis handlar det om att vi har enskilt vatten från brunn, som vi delar med grannarna. Vi vill inte tömma denna på dricksvatten, det drabbar ju inte bara oss. Men det handlar också om ett större perspektiv, att inte slösa med vatten från redan hårt belastade vattenverk, och att inte i onödan belasta avsloppsverken med stora mängder regnvatten som egentligen borde hamna i odlingarna, avslutar Emma Wahlberg.

Missa inte föredraget onsdag den 20 januari klockan 19:00
Direktlänk till föredraget i programmet Teams
Länk till föredraget som event på Facebook

Föredraget kommer även publiceras i efterhand här på Rikaretradgar.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *