Rapportera blommande vilda växter i helgen

Backnejlika – en av växterna som blommade första advent 2015. Foto: Erik Hansson

I helgen – från och med fredag 25 november till söndag 27 november arrangerar Svenska Botaniska Föreningen återigen Adventskollen för att få in uppgifter om hur landets växtlighet blommar även på vintern.

Adventskollen är inspirerad av ett liknande arrangemang i England där man undersöker vilka växter som blommar under julhelgen. Där har man nu samlat på sig en del statistik för att se hur klimatförändringarna påverkar blomningen och även hur allergiker kan påverkas allt tidigare av exempelvis hasselns blommor.

I Sverige är det Ulla-Britt Andersson, ordförande i Ölands botaniska förening, som håller i Adventskollen. Hon uppmuntrar alla som vill att vara med att lägga in fynden på Artportalen.se (se guide om hur man gör här):

Gör så här för att delta i Adventskollen 25-27 november 2022:
Rapportera in alla vilda växter som blommar under perioden 26-28 november 2021 på Artportalen.se. Glöm inte att ange stadium "blomning" och bifoga gärna en bild. Trädgårdsväxter räknas inte om de inte är tydligt naturaliserade sedan länge. 

Resultatet kommer sedan sammanställas landskapsvis. 2015 hittades hela 142 blommande växtarter i Sverige under Adventskollen.

Det pågår flera forskningsprojekt i Sverige för att undersöka hur landets växter påverkas av den globala uppvärmningen. Det rapporteras in vårtecken och hösttecken och hur växtsäsongen* ändrats. På 50 år har den blivit upp till 10 procent längre och som störst är skillnaden i norra Sverige. I Stockholmsområdet kontrolleras växtsäsongen i Observatorielunden. Där kunde konstateras att växtsäsongen under perioden 1991–2020 i snitt var 17 dygn längre, jämfört med referensnormalperioden 1961–1990.

* Växtsäsongen definieras så här av SMHI: ”Starttidpunkt är första dagen på året i en sammanhängande fyradagarsperiod då dygnsmedeltemperaturen överstiger 5°C. Sluttidpunkt är sista dagen i årets sista fyradagarsperiod med dygnsmedeltemperatur över 5°C.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *