Pressmeddelande: Årets rikare trädgård 2023 – dokumenterad i minsta detalj

I gräsmattan sparas bland annat små öar av tusensköna. Foto: Erik Hansson

Folkbildningsprojektet Rikare trädgård delar varje år ut utmärkelsen Årets rikare trädgård. 2023 går den till Anders Henriksson i Jonstorp, som under pandemin bestämde sig för att dokumentera allt liv han kunde hitta i sin trädgård. Det gick långt bättre än han hade trott.

”Anders Henriksson visar med sitt fotoprojekt vilket enormt rikt liv en trädgård kan innehålla om den har rätt förutsättningar. Det gäller bara att leta och förstå vad man ser. Projektet visar också återigen hur viktiga äldre träd är för den biologiska mångfalden.”

Motiveringen till Årets rikare trädgård 2023

Biologiläraren och naturfotografen Anders Henriksson gillar att ha fotoprojekt att jobba med, men under pandemin tvingades han ställa in sina planer och hålla sig hemma. Då fick han idén att fotografera så många arter som möjligt i trädgården i Jonstorp i nordvästra Skåne. Han satte upp målet att försöka få 1 000 arter på bild – allt från svampar, växter och lavar till fåglar, fjärilar och däggdjur.

Anders Henriksson – biologilärare och naturfotograf. Foto: Erik Hansson

Det gick långt över förväntan. Redan första året klarade han målet. Nu har han fotograferat över 1 400 arter och har satt upp en ny målsättning: 1 500 arter innan 2023 är slut.

– Den här trädgården är ju inte så anmärkningsvärd egentligen. Det är en vanlig trädgård, men vi har en del äldre träd som lockar många arter, säger Anders Henriksson.

Gul ullklubba. Foto: Anders Henriksson

Det är också i de äldre träden som flest fynd gjorts. En pampig, snirklig tall breder ut sig över gräsmattan med små öar av blommor. I ena hörnet vetter trädgården mot en liten dunge och här finns en relativt storvuxen ek, en liten alm och en rönn. Annars har trädgården många prydnadsbuskar i form av exempelvis rhododendron, buddleja, blomsterkornell, och magnolia, samt många bärbuskar.

– Projektet har varit en aha-upplevelse. Trots att jag är biologilärare och trodde mig ha lite koll på naturen så blev jag överraskad att det finns så mycket i en trädgård. Jag trodde inte att jag skulle klara 1 000 arter, berättar Anders Henriksson.

För att kunna fotografera så många arter som möjligt gäller det även att vara ute i mörkret och titta uppåt. Här en morkulla som flög över tomten. Foto: Anders Henriksson

– Anders projekt visar med all önskvärd tydlighet vilken fantastisk mångfald som kan gömma sig i en trädgård med någorlunda variation. Det säger också en hel del om hur lite vi faktiskt vet om vår närnatur och hur mycket vi har att upptäcka om vi tillåter oss att vara nyfikna, säger Erik Hansson, projektledare för Rikare trädgård.

Anders Henrikssons tips för att hitta arter i trädgården

• Var ute mycket i din trädgård.
• Skaffa en lupp för att kunna se många av de små arterna.
• Var även ute på natten – förutom fladdermöss och nattfjärilar kan man även få se många andra nattlevande djur.
• Vänd ett paraply uppochned och banka på grenar så att krypen ramlar ner i paraplyet. Då får du se hur mycket som faktiskt finns i träden och buskarna.

Några av arterna som Anders fotograferat i sin trädgård

• 450 fjärilar, framför allt nattfjärilar
• Över 200 svampar och lavar
• Över 180 vilda växter
• 19 nyckelpigor
• 15 humlor
• 115 fåglar
• En ny svampart för Skåne
• En ny insektsart för Sverige

Tips för att bestämma arter i din trädgård

• Fokusera på en artgrupp du är intresserad av. Till exempel växter eller fjärilar.
• Köp en bok om artgruppen och försök själv ta reda på vilken art det är. Exempelvis “Svensk fältflora” eller ”Nordens fjärilar”.
• Vissa arter kan kännas igen av appar, exempelvis Artsorakel (alla arter) eller Flora Incognita (växter) – de har dock långt ifrån alltid rätt.
• Ta bilder på arten, beskriv var du såg den och försök få hjälp i olika Facebook-grupper. Exempelvis “Vilken växt” eller “Vilken fjäril”.
• Bläddra runt bland bilder på liknande arter på webbplatser som Artfakta.se och Vilkenart.se

Om Rikare trädgård

Rikare trädgård är ett folkbildningsprojekt  och ett samarbete mellan Fritidsodlingens Riksorganisation, Natursidan, Sveriges Entomologiska Förening, Biologiska Mångfaldens Dag-initiativet, Odlings-TV, Studiefrämjandet och Wild About Gardens i Storbritannien. Målet med Rikare trädgård är att sprida information om hur trädgårdar och odlingar kan gynna den biologiska mångfalden. 

Läs mer om projektet och hitta artiklar och guider på www.rikaretradgard.se 

Om utmärkelsen Årets rikare trädgård

Sedan 2020 delar Rikare trädgård ut utmärkelsen Årets rikare trädgård till en trädgård eller koloniförening som arbetar för att öka den biologiska mångfalden. Det kan röra sig om en plats med anmärkningsvärt många arter eller en tomt som har gjort stora insatser utifrån förutsättningarna. 

Vinnare 2023: Anders Henriksson, Jonstorp
Vinnare 2022: Maria Eriksson, Bollnäs
Vinnare 2021: Ronny Fritsche, Göteborg
Vinnare 2020: Emma Wahlberg och Lovisa Skagerman, Björnlunda

Kontaktpersoner

Anders Henriksson, vinnare av Årets rikare trädgård 2023
0706 36 78 84
anders@pictanatura.se

Erik Hansson, projektledare för Rikare trädgård
0730385185
erik@natursidan.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *