Ny bok om att hjälpa djuren i trädgården

”Så hjälper du djuren i din trädgård” av Helen Bostock och Sophie Collins ger över 100 tips på hur du gör din tomt djurvänlig. Här finns råd både för nybörjare och luttrade odlare som vill ha en rikare trädgård.

Läs om fler böcker som handlar om biologisk mångfald i trädgården.

Helen Bostock är rådgivare i trädgårdsfrågor vid Royal Horticultural Society i Storbritannien och har även varit rådgivare till vårt projektet Rikare trädgård här i Sverige.

I sin bok ”Så hjälper du djuren i din trädgård” utgår hon och medförfattaren Sophie Collins hela tiden från frågor och ger svar på dem. Det kan till exempel röra sig om specifika frågor som ”min fågelmatare lockar råttor, ska jag lägga ut gift?” eller ”varför är torv olämpligt?”, men också lite större frågor som ”ska jag skriva en naturdagbok?”, ”hur får jag invånare i min damm?” eller ”är pollen lika viktigt som nektar?”. Varje fråga får naturligtvis ett svar, men också en förklaring som ger lite mer förståelse för bakgrunden.

Det finns många riktigt bra råd i boken och de flesta är enkla att följa. Svaren är ofta relativt omfattande även om varje fråga aldrig får mer än ett uppslag och det är oftast mer en vägledning i rätt riktning snarare än en detaljerad guide till hur du exempelvis anlägger en äng, skapar en damm eller bygger bihotell. Bokens drygt 200 sidor får plats med en hel del frågor och svar med sin kompakta layout. Bilderna är insprängda i texten och det känns lite skönt med en bok som satsar på att få plats med mycket innehål i en tid där ”luftig” layout är så dominerande. Även texterna är koncisa och fokuserade på fakta och instruktioner.

På sina håll känns det lite för tydligt att boken är skriven på engelska och för trädgårdsägare i Storbritannien. Det är till exempel lite slappt att den inte kunde få ett svenskt förord av någon av Sveriges många kunniga odlare med omtanke om biologisk mångfald.

Jag har läst ett tiotal böcker som tar upp biologisk mångfald i trädgården och mycket återkommer i de flesta böcker, men Helen Bostock och Sophie Collins har en hel del nya, bra idéer och tankar att komma med. Även om du kanske inte funderat på alla frågorna i ”Så hjälper du djuren i din trädgård” så kommer du garanterat hitta mycket spännande bland svaren. Det här är en synnerligen inspirerande bok för alla som vill hjälpa naturen på den egna tomten.

Transparens: Vi fick ett recensionsexemplar av boken från förlaget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *