Ful gräsmatta-tävlingen återkommer i år

Torr gräsmatta. Foto: Erik Hansson

Efter att den internationella organisationen OECD hyllat Gotlands tävling om ”fulaste gräsmattan” är det nu klart att det blir en fortsättning 2023, det rapporterar P4 Gotland.

OECD (Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling) är en internationell organisation med 38 medlemsländer som bland annat arbetar med ekonomiska analyser, bedömningar och prognoser. I sin senaste analys är organisationen starkt kritisk till Sveriges försämrade klimatarbete, men en detalj hyllas som ett positivt exempel – Gotlands tävling för att utse den fulaste gräsmattan 2022.

På Gotland råder bevattningsförbud på stora delar av ön och regionen har bestämt sig för att försöka hjälpa situationen med tävlingen ”Gotlands fulaste gräsmatta”. Meningen är att invånarna på ön ska posta bilder på sina gula och torra gräsmattor för att uppmärksamma sommarens bevattningsförbud och få folk att inse vikten av att hushålla med vattnet på Gotland.

– Vattenbristen på Gotland är allvarlig. Vi vill med detta initiativ lyfta fram goda föredömen och inspirera till en minskad vattenanvändning, sa Mimmi Gibson, tillförordnad marknads- och varumärkesansvarig på Region Gotland i samband med tävlingen 2022.

Tanken är också att ”få gotlänningar och besökare att se den torra gräsmattan som ett tecken på att man tänker hållbart och tar ansvar för våra gemensamma resurser”.

I P4 Gotland avslöjades nyligen att tävlingen återkommer i år.

Alternativ: Biologisk mångfald och grönska

Ett alternativ till att ha torra, gula gräsmattor, är att låta gräsmattan växa sig hög, åtminstone i öar. Då kanske man inte kan vinna tävlingen Gotlands fulaste gräsmatta, men man kan åtminstone få en rikare trädgård som bättre tål torka och som inte heller slösar på grundvattnet.

Rikare trädgårds tips på att hantera torka i trädgården:
• Samla så mycket vatten du kan från taken via hängrännor och stuprör till regntunnor.
• Samla vatten i köket när du sköljer grönsaker, tvättar händerna eller väntar på att vattnet ska bli kallt eller varmt. Att duscha i en balja och hälla ut vattnet i trädgården efteråt är ett annat knep. Använd dock miljövänlig tvål.
• Vattna sent på kvällen eller på morgonen när det inte är så varmt och risken för att vattnet ska dunsta bort är mindre.
• Ordna lä i form av buskage eller risstaket – vinden torkar ut.
• Låt bli att klipp åtminstone delar av gräsmattan så att den blir mindre känslig för uttorkning.
• Använd täckodling för att hålla jorden fuktig längre. Bar jord torkar snabbt ut.
• Bygg eller köp ett bevattningssystem med droppbevattning för känsliga arter. Det brukar vara ett effektivt sätt att vattna.
• Skapa skugga med träd och buskage.
• Ha rätt växt på rätt plats – alla växter vill inte ha maximal sol.
• Undvik att plantera alltför törstiga eller vattenkrävande växter.
• Fundera över vad som är rimligt att ha i din trädgård. Du kanske inte kan odla så mycket som du skulle önska eller vissa grödor som kräver mycket vatten?
• Vattna bara det som verkligen behöver vatten. Slösa till exempel inte vatten på gräsmattan.
• Tänk på att även om en växt ser sliten eller död ut efter torkan så kan den fortfarande ha livskraft kvar i sig. Vänta till nästa år och se om den kommer igen.

Källa: P4 Gotland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *