I Rikare trädgårds sommarföljetong Favoritväxt presenteras växter som betyder lite extra både för trädgårdsägarna och för andra arter.
Först ut är Karina Brozinic. Hon är frilansande trädgårdsingenjör inom trädgårdsmedia, ordförande i Riksförbundet Svensk Trädgård, och projektledare för Stora Planteringsveckan. Hon berättar att hennes favoritväxt varierar från år till år.
– Det är svårt att välja. Förra året var det ett fält med självsådd kornvallmo i olika nya varianter. I år är det hundrova.
Hundrovan fick sitt genombrott i Karina Brozinics trädgård när en jättestor rosmarin som hon haft i många år i en upphöjd bädd dog under vårvintern när vädret växlade fram och tillbaka. Bakom bädden brukar en hundrova kika fram och nu lät hon den slingra sig in i den döda rosmarinen.
– Den har format en jättefin rund boll. Alla frågar vad det är för exotisk planta, med sina spiralklängen och söta små blommor, säger hon.
Vad brukar du se för småkryp på den?
– Det fullständigt kryllar av bin, blomflugor och humlor. Det är tydligen mycket nektar i blommorna. Underbart!
Har du några tips på hur man kan få den att etablera sig i trädgården?
– Nej, den kommer av sig själv och där den vill. Det är tydligen fåglarna som släpper bären. Jag har den lite varstans i trädgården. Anses vara ett ogräs, men det är lätt att ta bort småplantor där man inte vill ha dem. Varje år kommer rankor som slingrar på oväntade ställen. Är det fint får det vara. Det blir ett blickfång – en vacker kompromiss mellan mig och den vilda naturen i trädgården. Kontrollerad lummighet.
Hundrova är en klätterväxt som odlats i Sverige som medicinalväxt sedan 1600-talet. Den kan hittas förvildad på sina håll i landet, framför allt i Skåne och Dalarna, enligt SLU. Växten är dock giftig och kan vid förtäring ge kräkningar, njurskador, yrsel och i allvarliga fall andningsförslamning.