Spindelexperten Kajsa Mellbrand berättar i ett föredrag här på Rikare trädgård om fördelarna med att ha spindlar i trädgården. Här under ger hon några tips.
Kajsa Mellbrand är biolog med ett stort intresse för spindlar och har doktorsexamen i spindlars ekologi. Hon startade och administrerar också den populära Facebook-gruppen Spindelnätet, en diskussionsgrupp om svensk spindeldjursfauna med över 4 000 medlemmar. 2017 belönades hon med ArtDatabankens naturvårdspris för sitt arbete med kunskapsspridning.
Du ska berätta om fördelarna med att ha spindlar i trädgården – kan du ge något exempel redan nu?
– Spindlar hör till de vanligaste rovdjuren i nästan alla landekosystem i världen. Deras egenskaper som rovdjur innebär att spindlarna har en stabiliserande funktion på ekosystemet, och bidrar till systemets resiliens, förmåga till återhämtning och anpassning efter störningar. I trädgården kan man också se dem som naturlig skadedjursbekämpning, som kan dämpa och minska skadedjursutbrott. Spindlarna är en stor och naturlig del av ett fungerande ekosystem, helt enkelt. Sen är de vackra, intressanta och fascinerande djur med en stor mångfald av färg, form och intressanta beteenden!
Finns det några speciellt fina eller fascinerande spindlar som du tycker man ska hålla utkik efter i sin trädgård?
– Oj oj, det kan bli en lång artlista det! Och jag kommer att ge en del exempel i föredraget. De stora hjulnätsvävarna, i trädgårdar ser man ofta främst korsspindel och större skuggspindel, är vanliga i trädgårdar, det är spindlar som är ganska bofasta och roliga att studera eftersom man lätt kan följa samma individ i sitt nät under en sommar. Presentspindeln med sitt vårdnät där honan vaktar sina ägg och sedan ungar är också en art man ser ofta. Och så förstås de söta hoppspindlarna, små luddiga varelser som möter din blick med stora mörka ögon, där vissa arter ofta ses jaga på husväggar, till exempel den svartvita sebraspindeln. Med flera…
Till sist: Har du något tips till de som tycker att spindlar är obehagliga?
– Det bästa tipset är att faktiskt göra något åt sin rädsla! Tycker man att ett harmlöst småkryp – för ja, alla svenska spindlar och en mycket stor majoritet av de utländska är helt ofarliga – är jätteläskigt ska man inse att problemet ligger ligger hos en själv, inte hos spindeln – och att det går att göra något åt! Det är sååå många svenskar som går genom hela livet med en oresonlig rädsla för harmlösa småkryp – helt i onödan! Det finns bra hjälp att få, och det är väl värt det. Den finns dessutom att få inom vår vanliga sjukvård för den som har en diagnosticerbar fobi.