Fyra högstadieskolor i Karlstad har i ett samarbete skapat rikare grönytor runt skolorna.
I projektet ”Lära och leva med insekter” samarbetar forskare på Karlstads Universitet (KAU) tillsammans med Karlstads kommun och skolor i området. Målet är att gynna och uppleva biologisk mångfald i stan. På de fyra högstadieskolorna har eleverna fått tycka till och tillsammans med forskarna gjordes insatser på skolgårdarna.
– Genom projektet fick elever möjligheten att identifiera ytor på skolor som skulle förbättras. Eleverna har identifierat flera gräsmattor som inte används och som kunde förändras genom minskat klippning, så att fler blommor för pollinatörer kan växa, berättar Peter Lampert på Karlstads universitet.
På Mariebergsskolan har nu gräsmattor fått växa fritt och växter gå i blom. Det har visat sig ge resultat, berättar Anna Mossberg, parkchef i Karlstad.
– De senaste åren har vi ställt om flera offentliga ytor som tidigare klipps ofta till att bli ängar och inventerar nu kontinuerligt växter och insekter på utvalda platser. Vi ser både på de här ytorna vid skolorna och på andra platser att vi har många olika växtarter och pollinatörer som trivs. Det känns väldigt bra för vi måste ha fler insekter för att våra ekosystem ska klara de klimatvariationer som vi kommer se mer av, säger Anna Mossberg, parkchef i kommunen.
Peter Lambert berättar också att de tagit fram undervisningsmaterial till alla NO-lärare så att även en del av undervisningen kan bedrivas i de rikare grönområdena.
Förutom Mariebergsskolan har även Rudsskolan, Hultsbergsskolan och Ilandaskolan fått förbättrade grönytor.
Karlstad, som styrs av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet, utmärkte sig även i en undersökning nyligen. Kommunen var den enda av landets större städer som ökat sin yta med träd de senaste åren. En satsning som även fortsätter under hösten 2024 när över 100 nya träd ska planteras i kommunen. Bland annat ek, björk och pilträd.
Källa: Karlstad