Bihotell och birestauranger till skolor i Småland

Att borra bihotell är både enkelt och roligt för alla åldrar. Foto: Erik Hansson

Under en stor matfestival i Växjö, bland restaurangtält, scenframträdande av kockar och matförsäljning, fanns det även en plats för att gynna pollinatörer – de små hjältarna som skapar förutsättningar för en stor del av vår mat.

Evenemanget Mat i Småland sägs vara ett av landets största matevenemang och har ordnats i Växjö i över tio års tid. Fokus är på närproducerad och hållbar mat och det arrangeras bland annat ”fine dining” av räddade råvaror, en stor matmarknad, tävlingen årets ekokock och mängder av föredrag.

Gösta Skoglund med några av de bihotell som skapades under helgen. Foto: Ola Jennersten / TT

Intill konserthuset i Växjö fanns i år även Refarm Linné på plats med sitt projekt Barn räddar bin där Rikare trädgård har deltagit lite grand som rådgivare. Idén till projektet kom Gösta Skoglund på när det uppstått ett hål i asfalten utanför Refarm Linnés kontor i Växjö. Istället för att laga asfalten beslutades det att utvidga hålet och skapa en ”fjärilsrestaurang” med blommor i det. Det blev så mycket finare än att fylla igen asfalten att Gösta Skoglund började fundera på om inte kommunens eller till och med länets förskolor skulle göra något liknande för att öka kunskapen om våra viktiga pollinatörer? En tredjedel av den mat vi äter är trots allt beroende av pollinatörer och många av dem är mer eller mindre hotade.

Några av bihotellen som förhoppningsvis kommer stå på skolgårdar framöver. Foto: Ola Jennersten / TT

Gösta Skoglund började kontakta bekanta som kunde hjälpa till och sökte finansiering hos företag och naturorganisationer. Med ett ihärdigt arbete lyckades han dra igång satsningen på att försöka få länets alla skolor att sätta upp ett bihotell och anlägga en rabatt med växter som pollinatörer uppskattar. Projektet döptes till ”Barn räddar bin” och en handledning på hur det kan se ut har tagits fram. Skolorna erbjuds dessutom hjälp med att förverkliga insatsen.

”Jörgens runda” kallas detta runda bihotell som ska vara en del av modellen som skolorna kan använda sig av. Foto: Erik Hansson

Under och inför Mat i Småland-festivalen borrades mängder av bihotell till privatpersoner och skolor. Tillsammans med lokala entreprenörer och kontakter sprider sig intresset till allt fler skolor. Målet just nu är att 50 skolgårdar ska ha fått upp sina små livsmiljöer för bin och fjärilar till Biologiska mångfaldens dag 22 maj 2023.

Exakt hur bihotellen ser ut är inte så viktigt. Det är av större vikt att hålen är relativt djupa (gärna minst 10 cm) och mellan 4-8 mm i bredd. Större än så är onödigt. Foto: Erik Hansson

Om det lyckas blir det inte bara en fin insats för de pollinatörer som behöver hitta mat och bostäder utan också för att lära ut till barnen hur viktiga de är för vår mat och för att de ska få se med egna ögon hur de besöker sina bostäder och söker mat bland blommorna.

Mer information om projektet finns på Refarm Linnés webbplats

LÄS ÄVEN:
Vanliga frågor och svar om vildbin och bihotell
Undersökning om bästa insatserna för bin
• Bihotell – det här ska du tänka på

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *