Trädgårdsstatistik förgyller och påminner

Hur många bin har du gett ett hem i år? Foto: Erik Hansson

Det är lätt hänt att glömma hur trädgården utvecklats genom åren. Med lite trädgårdsstatistik förbättrar du inte bara chansen att minnas, du kan också troligen ge dig själv en klapp på axeln varje år.

Jag har i fyra års tid mätt alla nya större buskar och träd som jag planterat. Det gör jag ungefär samma tid varje höst (2 oktober har det blivit av någon anledning) och det har snabbt blivit lite av en årlig höjdpunkt.

Det är väldigt kul att titta tillbaka i anteckningarna och se hur träd som knappt växte de första åren plötsligt börjat ta fart. Eller märka att den där sälgen som jag tycker verkar ha stannat i växt ändå blir ett antal centimeter högre varje år. Sådant är lätt att missa om man inte skriver ner längden årligen.

Jag kan varmt rekommendera er att börja med en trädmätardag och vill du göra det mer avancerat kan du ju även mäta diametern eller bredden på kronan så att du inte missar en endaste tillväxtfaktor.

Det kan vara nästan lika roligt att följa hur träden växer som att följa hur barnen skjuter i höjden. Foto: Erik Hansson

Räkna bebodda hotell

Men det behöver inte stanna vid träd och buskar. Från och med i år räknar jag även antalet bosatta bihotell. Det blev 56 stycken. Det är en väldigt fin känsla att så många vildbin funnit ett hem i min trädgård. Med tanke på att det i varje igenmurat hål kan finnas många larver så kommer det med lite tur bli hundratals små pollinatörer som flyger runt i trädgården nästa säsong.

Statistiken kan såklart utökas ytterligare: Hur många fågelholkar var bebodda i år? Hur många fjärilsarter såg du innanför tomtgränsen? Hur många vilda växtarter hittade du i din äng respektive i trädgården som helhet? Hur många humlor hittar du en varm dag i maj?

Dina räkningar kommer garanterat bli intressanta för dig själv att följa, men framöver kan de kanske också ge en fingervisning om hur det går för arterna i närmiljön. Och visa svart på vitt hur du skapar ökad biologisk mångfald med dina insatser i din trädgård.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *