Humlor är effektiva pollinatörer. Det beror inte bara på deras fluffiga päls som kan bli full av pollen. De kan även använda en metod för att snabba på insamlingen kallad ”buzz pollination” – ungefär surrpollinering.
Det är välkänt att humlor är utmärkta pollinatörer av många grödor och vilda växter. Det vill säga att de är effektiva på att sprida pollen från blomma till blomma och därmed hjälpa till att befrukta dem så att växterna kan producera frön och frukter. Humlornas täta päls är som anpassad för att samla in pollen. Varenda hårstrå ser ut som en gaffel i spetsen, vilket gör att de nästan fungerar som pollen-räfsor. De har också långa tungor som kan nå långt ned i djupa blommor. Något som inte alla pollinatörer klarar av.
Humlor som skakar loss
Sist, men inte minst, har humlor en speciell egenskap som också skiljer dem från andra insekter – de kan surrpollinera. Vissa blommor har utvecklats till att inte släppa ifrån sig sin pollen så lätt. Exempelvis tomater, aubergine, blåbär och kiwi. Detta kan vara gynnsamt eftersom det pollen som produceras används mer effektivt. Men humlor har utvecklat en metod att lättare komma åt detta pollen. De drar ihop sina muskler och skapar starka vibrationer som gör att blommans pollen lossnar mycket enklare. Det blir som en pollendusch över humlans effektiva päls.
Denna metod kan också höras om du lyssnar hur humlans surrande ändrar i ton och frekvens från att den flyger och när den sätter sig i en blomma och ”skakar loss”.
Skaka vad evolutionen gett dig
Charlie Woodrow, vid Uppsala universitet. har med hjälp av höghastighetskameror undersökt i detalj hur detta går till. Humlan kryper ihop som ett C, biter sig fast i blomman och skakar med en hastighet av upp till 400 rörelser per sekund.
– Istället för att borsta pollenet direkt från blomman använder humlan musklerna i bröstkorgen, som den använder för att flyga, och drar ihop dessa mycket snabbt, vilket får biet att vibrera. På så sätt skakar den ut pollen ur blommor med rörformad geometri. Hur snabbt musklerna vibrerar och hur kraftiga vibrationerna är påverkar hur mycket pollen som frigörs. Vi har nyligen upptäckt att dessa vibrationer faktiskt överförs från bröstkorgens muskler till humlans huvud.
Källor: Current Biology Phys.org och Bumblebee Conservation Trust