Torsdag 9 december klockan 19:00 är det dags för ett nytt webbinarium hos Rikare trädgård. Emil V. Nilsson från Svenska botaniska föreningen berätta om hur du anlägger en äng och Ronny Fritsche, vinnare av Årets rikare trädgård 2021, ska berätta om sin trädgård och vilka reaktioner han mötts av.
Ronny Fritsche bor i ett radhusområde i Göteborg med sin son Ossian. Hans trädgård står ut från mängden i ett område där de flesta värderar kortklippt gräs och välansade, täta häckar. I Ronnys och Ossians trädgård syns ett annat tänk – här får växter gå i blom och här finns mängder av små och stora insatser för att locka djur till den lilla tomten på drygt 100 kvadratmeter.
Efter att Ronnys tomt utsågs till Årets rikare trädgård har han visat upp den för åtskilliga journalister och medverkat i ungefär 20 artiklar. Han berättat att många av journalisterna fokuserade på att han hade en oklippt gräsmatta med gångar i. Det var något som de flesta reagerade på.
Hur var det att utses till Årets rikare trädgård – blev det en snackis i kvarteret?
– Det har varit många som har sagt att de sett min trädgård i tidningen vilket har startat många trevliga och givande samtal om trädgårdsskötsel. Jag upplever nog också Ossian lite stolt, det har gjort att vi har pratat mer om trädgården och det vi gör där i relation till det pris vi fått. För mig personligen har det varit roligt på så många plan, inte minst har det gett mig mycket energi att fortsätta våga bryta lite normer om hur trädgårdar ska se ut.
Vad har du jobbat med i trädgården sedan i somras?
– Jag har blivit mer medveten kring vilka olika arter av framförallt blommor men också fåglar och insekter som finns här. Jag observerar och dokumenterar mycket mer. Jag har också blivit mer strikt i vad jag tar in för växter. Nu vill jag att allt ska höra hemma i svenska floran. Tidigare kunde jag plantera något för det var fint, men nu måste det också höra hemma i min miljö. Nästa år får palettbladen inte hänga med! Men jag har mycket kvar att lära.
Ett annat mål som Ronny har satt upp är att inte köpa en endaste fröpåse under nästa säsong. Under hösten har han samlat massor av fröer för att själv kunna odla upp växterna som han är intresserad av.
– Jag har också anlagt två nya komposter för att skapa mer mikroliv och samlat mycket löv och gräsklipp för att skapa små jordfabriker. I september anlade jag ett nytt ängsparti och det ser lovande ut. Jag har också snickrat ihop en fågelholk till, blivit bra kompis med en rödhake som jag hoppas flyttar in.
Vad kommer du ta upp på ditt föredrag?
– Förutom att berätta om vad jag gjort och min resa med trädgården så tänkte jag prata lite om det besvärliga; varför är det så svårt att släppa kontrollen i sin trädgård? Varför anses vissa saker fult och annat fint? Varför kan det ”fula” ibland upplevas så provocerande? Jag delar också med mig av några av de uteblivna, tysta eller inte så muntra reaktionerna jag fått om min trädgård.
• Ronny Fritsches och Emil V. Nilssons föredrag kan du se torsdag 9 december klockan 19:00: direktlänk och länk till Facebook-event.