Hösten är som sagt en utmärkt tid att plantera buskar och träd. När jag häromdagen grävde bort några oönskade buskar för att plantera svartvinbär hittade jag plötsligt många vildbin i jorden. Biexperten Krister Larsson berättar mer.
I den bara jorden såg jag sex stycken vildbin krypa runt. De kom uppenbarligen från matjorden som jag nyss grävt upp och jag misstänkte att jag stört deras dvala under årets kallare period.
Krister Larsson, är expert på vildbin och har bland annat hjälpt Rikare trädgård med en guide till bihotell. Han berättar att det troligen rör sig om hanar av gyllensandbin. En vanlig art i Götaland och Svealand som övervintrar som vuxna i ett bo i marken och som brukar vara igång i den första riktiga vårvärmen i april. De söker pollen på ett stort antal olika växter och kan blad annat hittas på vintergäck, maskros, hundkäx, ryssgubbe, hagtorn och hallon.
– Gyllensandbiet är vanligt i trädgårdar och honorna gräver gärna ut bona i rabatter, till exempel i kanten av grönsaksland. Att det är hane ser man på att antennlederna är långa, förklarar Krister Larsson.
Det som hände var troligen att jag störde deras vinterdvala och att de nu måste använda värdefull energi till att gräva ned sig igen?
– Ja, så är det nog! Men förhoppningsvis klara de vintern ändå – det är ju ganska milt fortfarande.
Det verkade skönt nog som att de klarade av störningen. 15 minuter senare hittade jag inte dem. Förhoppningsvis hade de hittat nya gömställen inför vintern.
Så en del sandbin trivs även i vanlig matjord? Det brukar annars rekommenderas sand av sandlådetyp för att gynna marklevande bin (se vår artikel här).
– Vissa sandbin är helt knutna till sandmarker, men många av de sandbina som är vanliga i trädgårdar och parker gräver gärna ut bona i matjord, bara den inte är övervuxen av en alltför tät grässvål. Detta gäller till exempel gyllensandbi, hagtornsandbi, trädgårdssandbi, äppelsandbi och glödsandbi.
Många som odlar använder någon sorts täckmaterial för att hålla fukten i marken och göra det svårare för oönskade växter att etablera sig. Det kan vara gräsklipp eller löv, men det kan också vara tidningar eller kartong. Är detta ett problem för marklevande bin som byggt bon under täckmaterialet?
– Ja, det är bra för odlingarna men dåligt för marklevande bin! Vi har täckodling i vårt grönsaksland, men låter det finnas bar jord på många andra ställen i trädgården så att bina kan bo där. Även i rabatter är det ju vanligt att lägga täckbark, och blir det bara jordfläckar i gräsmattan så är det många som sår gräsfrön och gödslar för att det ska vara gräs överallt. Låt det finnas bar jord lite varstans i soliga lägen i trädgården så får de marklevande bina också möjlighet att finnas. Flera av de marklevande sandbina tillhör de främsta pollinerarna av fruktträd och bärbuskar och är ofta ännu viktigare pollinerare än honungsbin och humlor på dessa, enligt flera undersökningar.
Något som är värt att tänka på för alla oss som täckodlar och som naturligtvis också vill ha en trädgård rik på vildbin. Själv ska jag hålla lite extra koll efter gyllensandbina i vår.