Under sommaren finns det mängder av enkla aktiviteter att ägna dig åt för att kanske uppskatta din trädgård eller kolonilott lite mer, se den i nya perspektiv eller upptäcka något nytt. Gör gärna de här små utflykterna tillsammans med barn, men även vuxna behöver vara lite mer nyfikna.
Tips 1: Följ en fjäril
Se vilka växter den besöker och vilka rundor den flyger. Verkar den föredra vissa växter eller färger på blommorna? Kan du se hur den äter från blommorna? Känner du igen vilken art det är (på bilden syns en amiral)? Om du lyckas få en bild på den kan du använda exempelvis norska Artsorakel (på webben eller som app) för att försöka identifiera den. Tänk på att verktyget kan ha fel. Annars rekommenderas boken ”Nordens fjärilar” av Bo Söderström.
Tips 2: Gör ett fågelbad
Fyll ett fat med vatten och lägg i några stenar som sticker upp över ytan. Se till att det alltid är fyllt med vatten under sommaren. Det kommer garanterat besökas av olika fågelarter som kan behöva hjälp med att hitta vatten när det är varmt ute. Om du placerar det på kanske 5 meters håll från där du brukar sitta i trädgården så kommer du kunna titta på fåglarna utan att de blir så rädda för dig. Känner du igen vilka fågelarter som besöker badet?
Tips 3: Lär känna en växt
Ta med dig en flora (bok om växter) eller använd en app som t ex Gardenr, Plantnet eller Artsorakel för att ta reda på vad en okänd växt är för art. Läs sedan på lite om den. Kanske går den från att vara ett ”ogräs” till en ny favorit som du vill ha fler av? Eller så kanske du upptäcker att den är populär hos traktens småkryp och låter växten vara kvar i din trädgård av den anledningen?
Tips 4: Borra!
Många vildbin behöver håligheter för sina bon. I naturen använder de ofta hål efter vedlevande insekter som kläckts ur träd. Du kan hjälpa till genom att borra 2-10 mm breda och så djupa hål som möjligt i trästycken. Placera dem på en solig plats i lä så har du gjort bra förutsättningar för att vissa arter vildbin ska trivas. I dessa hål lägger bina sina ägg. Varje ägg skiljs åt av väggar. När larverna kläcks äter de av matpaket som de vuxna bina lämnat i rummen. När de utvecklats klart tar sig larverna ut som färdigutvecklade bin. Glöm inte att titta till dina bostäder ibland. Om de blir bebodda är det väldigt kul att studera vad som händer.
Tips 5: Logga din trädgård!
Biologg heter en kul app som kan användas för att ta bilder på växter och djur och sedan ”logga” dem i appen så att du får poäng. När du loggat tillräckligt många växter eller svampar eller fåglar går du upp en nivå i den artgruppen. Ett väldigt roligt sätt att kartlägga ett område och kanske att tävla mot en granne eller någon annan i familjen?
Innan du loggar något behöver du ta reda på vilken art det är. Det kan göras med böcker, frågor i facebookgrupper eller i appar som Flora incognita (växter) eller Artsorakel eller Artfaktas Sök med bild (alla arter). Kom bara ihåg att dessa appar inte alltid får det rätt.
Tips 6: Ta en fågelsångsmorgon!
Det är en fantastiskt upplevelse att under våren och tidig sommar lyssna på sjungande fåglar. Om du har en trädgård med rik biologisk mångfald och lämpliga boplatser har du säkerligen också en del fåglar som sjunger flitigt. Vissa arter sätter igång redan innan gryningen och sedan är det några timmar med ofta intensiv sång fram på morgonkvisten. Passa på att uppleva denna speciella period på året genom att gå upp lite tidigt en morgon och sätt dig i lugn och ro på en plats där du brukar höra många fåglar. Vilka arter kan du urskilja? Försök få syn på fåglarna som sjunger, läs i en fågelbok hur olika arter låter eller använd appen Birdnet för att få tips på vilken art det kan röra sig om. Några vanliga trädgårdsarter som hörs relativt ofta vid den här tiden är blåmes, talgoxe, grönfink, rödhake, rödstjärt, koltrast (bilden), taltrast, svarthätta, gärdsmyg, bofink, svartvit flugsnappare, ärtsångare, törnsångare, lövsångare och gransångare.
Tips 7: Studera myror och deras boskap
Bladlöss är kanske inte så populära i trädgården, men det behöver inte betyda att det inte går att förundras över att de varit boskap miljontals år innan människan började med att hålla tamdjur. Flera arter myror äter nämligen nästan uteslutande den så kallade honungsdagg som bladlöss utsöndrar. De håller därför bladlöss som boskap – skyddar dem mot fiender och ”mjölkar” dem ibland då och då på den näringsrika substansen. Leta i bladverken efter mängder av små bladlöss som sitter som armband längs grenarna. Ofta kan du också se myror i närheten. Kanske kan du till och med se dem äta från bladlössen om du har ett förstoringsglas eller en lupp? Vill du bli av med bladlössen på några av dina favoritväxter så finns det många arter som äter dem. Till exempel nyckelpigor, flugbaggar och guldögonsländor.
Tips 8: Släck!
Visste du att ett av de största hoten mot många insektsarter är vår allt mer konstgjort belysta värld? Det visade en studie från 2019 (länk) som tog upp problemen med att nattaktiva insekter lockas till lampor istället för att hitta en partner eller leta efter mat. Dessutom har vissa insektsätare lärt sig att jaga vid lampor om natten. Som om inte det vore nog drabbas även fladdermöss av allt mer belysning. Vi kan alla hjälpa till genom att släcka onödig utomhusbelysning. Passa sedan på att gå ut i mörkret och vänj dina ögon. Efter ett tag börjar du få visst mörkerseende och dessutom är du antagligen mer mottaglig för ljud. Vad hör och ser du? Fåglars läten på långt håll? En nattfjäril som fladdrar förbi? Fladdermöss på jakt efter mat? Ett rådjur som brölar? Kanske framträder hela stjärnhimlen ovanför dig?
Tips 9: Vänd på stenar
En snabb titt ut över din trädgård kan kanske ge känslan av att det inte är så mycket liv. Men skenet bedrar. Ett lite spännande sätt att hitta de dolda småkrypen är att vända på stenar på marken. Det kan gömma sig många spännande djur där under. Några exempel är olika arter gråsuggor, daggmaskar, jord- och stenkrypare (även kallade ”tusenfotingar”), tvestjärtar, sniglar, snäckor och olika sorters skalbaggar som till exempel trädgårdslöpare. Dessutom är det inte sällan det lever myror under stenar. Ganska ofta svart tuvmyra eller gul tuvmyra.
Tips 10: Leta mat- och sovklockor
Under hög- och sensommaren blommar blåklockorna. Förutom att de är fina så är de också populära som mat- och sovklockor hos vildbin. Ha som rutin att ibland då och då ta en titt i klockorna. På morgonkvisten kan du hitta små vildbin som vilar i klockorna och under dagtid är det många insekter som hittar mat i de djupa blommorna. Det finns till exempel arter som heter både blåklockshumla och blåklocksbi som gärna samlar pollen från blåklockorna. Ett annat bi, med det förtjusande namnet småsovarbin, kan också hittas i blommorna.
Tips 11: Ät frukost i trädgården
Duka upp frukosten på en plats i trädgården där det brukar vara lite liv och rörelse. Kanske några meter från ett fågelbad eller vid populära växter för pollinatörer. Sitt ned och ät i lugn och ro så ökar chansen att fåglar och insekter kan studeras på nära håll. Det är överhuvudtaget ett bra tips att sitta ned, hålla sig stilla och vänta om du vill uppleva djur på nära håll.
Tips 12: Leta skräp och blommor
Ta med dig en plastpåse och ta en promenad i närområdet. Plocka upp det skräp du hittar. Nedskräpning kan vara ett problem för både djur och växter och även om det är nedskräparens ansvar att plocka upp efter sig så är det inte alltid vi människor tar hänsyn till varandra. Dessutom kan viss nedskräpning ske av misstag. Ibland sprids också skräp när fåglar rotar igenom våra sopor efter något ätbart.
När du ändå går och tittar mot marken – se om du hittar någon fin insekt eller växt på sin skräpplockarrunda. Kanske kan du passa på att samla fröer som du kan så i din trädgård? Kom bara ihåg att inte ta fröer från fridlysta växter.
Dokumentera gärna det skräp du hittade och publicera på sociala medier så att du kan inspirera andra att plocka skräp ibland. Om vi alla hjälps åt kan det göra skillnad!
Tips 13: Lyssna på bin
Om du lyssnar noga så kan du höra stor skillnad på hur olika bin låter. Placera dig nära några populära blommor i din trädgård och koncentrera dig på ljuden. Humlornas dova surrande, honungsbinas lite ettrigare ljud och så de små vildbina vars vingslag knappt uppfattas. Med erfarenhet går det att höra skillnad på flera arter och om du dessutom studerar deras flygstil kan du lära dig känna igen vissa bin på långt håll. Börja gärna med att lyssna på de arter du brukar se i trädgården så att du lär dig dem först.
Tips 14: Gå på ficklampsafari
Vänta till mörkret sänkt sig under en varm sommardag. Ta sedan med dig en ficklampa eller pannlampa och gå på upptäcksfärd i din trädgård. Nu kan helt andra växter blomma än du är van vid att se på dagen. Dessutom finns möjligheten att se många av de nattaktiva djuren som fjärilar, fladdermöss och annat. Det kan vara riktigt spännande!
Tips 15: Fortsätt så
Även i juli finns det växter som kan sås inför hösten och som uppskattas av pollinerare. En väldigt tacksam blomma är honungsfacelian. Den kan sås från vår till tidig höst och förutom att den är populär hos humlor och andra bin så är den också en utmärkt gröngödslingsväxt som gör jorden mer lucker och ökar mullhalten. Du kan slå av den efter blomningen och lägga på någon plats där du vill förbättra jorden. Tänk på att honungsfacelia kan sprida sig en del om den trivs och eftersom den inte tillhör den svenska floran är det olämpligt att den etablerar sig utanför trädgårdar.
Tips 16: Följ en humla
Humlor behöver äta ofta för att överleva. Det sägs att de måste hitta mat var 40:e minut för att inte svälta. Inte konstigt att de är så aktiva!
Försök hinna följa efter en humla i din trädgård och se vilka växter den besöker och vilka rundor den och andra humlor flyger. Verkar den föredra vissa växter eller färger på blommorna? Hur länge stannar den vid varje blomma? Hur många blommor besöker den på tio minuter? Genom att studera insekterna i din närhet lär du dig mycket om hur de lever och vad de kan behöva.
Om du lyckas få en bild på humlan kan du använda exempelvis norska Artsorakel (på webben eller som app) för att försöka identifiera den. Tänk på att verktyget kan ha fel. Böckerna ”Sveriges humlor” och ”Humlor i Sverige” rekommenderas också.
Tips 17: Samla frön
Beroende på var du bor i landet är det nu en riktigt bra tid att samla in fröer från vilda växter. Om du har koll på var det blommat fint och du vet att det inte är invasiva arter eller sådana som är fridlysta kan du samla frön och så dem i trädgården. Det är en bra insats för både insekter och växter. Några lämpliga växter är exempelvis olika klintar, väddar, smällglim, klöver och blåklockor.
Läs mer om att samla frön.
Tips 18: Övernatta i trädgården
Att uppleva trädgården i skymningen, natten och på morgonen kan vara väldigt spännande och givande. Ett bra sätt att göra det är att övernatta i trädgården. Spänn upp en hängmatta mellan två träd och lägg ut sovsäck och liggunderlag (det kan bli kallt underifrån) eller sätt upp ett tält på gräsmattan. Förutom att uppleva närnaturen på ett nytt sätt är det också ett bra sätt att testa att tälta och sova ute. Om du har tagit med dig för lite utrustning eller råkat pricka in en kväll när det är fullt av mygg eller knott (och du saknar myggnät) så kan du enkelt gå in och hämta det du behöver eller skjuta upp övernattningen till en annan dag. Kombinera gärna denna aktivitet med ficklampsafari (aktivitet 14), frukost i trädgården (11) och släckta lampor (8).