Att få plats med att skapa biologisk mångfald i en trädgård kan vara utmanande nog, men hur gör man på ännu mindre ytor? Exempelvis en balkong eller en uteplats.
• Läs även vår guide Så skapar du biologisk mångfald på balkongen
En som vet en hel del om detta är Maria Berg. Dels för att hon själv har en normalstor balkong fylld av växter, men också för att hon jobbar med att förmedla sina kunskaper till andra. Hon känner väl till de utmaningar som finns med att odla på en balkong. Den största är just ytan.
– Det man behöver göra är att bygga på höjden och maximera utrymmet så mycket som möjligt, berättar Maria Berg.
Som tips nämner hon att placera en stege mot en vägg och sätta krukor på avsatserna. På så sätt skapas flera nivåer med odlingsmöjligheter. Balkonglådor på insidan av räcket och kanske ha hängande krukor om det är möjligt. Kolla upp vad som gäller i din förening – ibland är det inte tillåtet att borra i ytterväggarna.
Kylan är en fara
Det kan vara en utmaning att få växterna att överleva vintern. Det är ju inte så hållbart att behöva köpa nya växter varje år. Perenner är att föredra och ju större kruka desto större chans att inte rötterna fryser.
– Man kan ofta behöva vinterbona krukan om den inte är frostsäker. Mina krukor brukar oftast vara icke-frostsäkra så då får man lägga på ylletyger, gardiner eller vad man råkar ha hemma. Jag brukar ofta ställa ihop alla mina utemöbler på vintern och ställer alla växter under utemöblerna. Sedan täcker jag med en presenning. Då är de ganska skyddade in mot väggen och det brukar funka. Vissa har avlidit men de flesta klarar sig. Vill man öka sina chanser så är det också bra att välja en växt som klarar ett par odlingszoner längre norrut än där man bor.
Andra metoder att få växterna att överleva är att ställa ner små krukor i kylväskor över vintern. Sådana är lätta att hitta på second hand. Det går också att förvara dem i en jordkällare, kall vind eller liknande.
Odlingsdjup, torv och ekologiskt
En annan aspekt är att samarbete med grannar kan vara väldigt effektivt. Om flera balkonger i samma hus grönskar tillsammans kan man skapa en större helhet – lite som ett alternativ till de gröna väggar som ibland används på byggnader. Gröna balkonger är dessutom mer lättskötta eftersom det finns en person som bor på platsen och kan ta hand om växterna.
Vad ska man tänka på när det gäller jord och odlingsdjup?
– Djupet beror helt på vad man odlar. Jag har en rabarber på balkongen och den behöver ju ganska rejält med plats och en djup kruka, men har man vanliga sommarblommor, då räcker det med en balkonglåda i djup. Man kan göra det på sin egen nivå och ändå få till en bra lång blomning. Vill man ha träd eller buskar behövs större krukor och mer jord. Jag rekommenderar alltid torvfri jord eftersom det är mer miljövänligt. Då slipper man bidra till utdikning av våtmarker som kan vara väldigt viktiga marker för insekter och andra djur. Det blir ju inte så lyckat om man försöker vara bivänlig på sin balkong och sen bidrar till utdikningen av naturliga miljöer för pollinerare.
Maria rekommenderar också ekologiska växter och frön.
– Då bidrar man inte till spridandet av bekämpningsmedel på samma sätt. Naturskyddsföreningen släppte en stor rapport där det framgår att även pollinerarvänliga plantor innehåller rester från många olika bekämpningsmedel som är skadliga för bin. Så det är jättebra om man kan hitta ekologiska växter. Tyvärr är det ofta svårt om man inte vill odla från frö. Det kan vara bättre att försöka köpa från en lokal plantskola eller lokal handelsträdgård som kanske har bättre koll på hur de driver upp sina växter och hur de odlar än vad de stora kedjorna har.
Sociala ytor är viktiga
En balkong används ofta som en social plats där det ska vara mysigt att hänga också. Själv är hon väldigt mycket ute på balkongen under sommarhalvåret och då är det viktigt att ha sociala platser där man kan sitta och äta, läsa en bok eller vad man nu vill göra på sin balkong. Runt omkring sittplatsen är det många som uppskattar att skapa en grön oas. Om man dessutom vill ha pollinatörer och andra insekter i åtanke är det viktigt med en lång blomningsperiod. Det går till exempel att odla trädet sälg i en kruka och hålla det kortklippt för att ge de tidigaste insekterna något att äta när de vaknar på våren.
– Sen kan man se till att ha en ordentlig blomning hela vägen genom sommaren. Och kanske förlänger den till oktober, november med ljung eller något annat. Det finns ju växter som blommar flera gånger per säsong, som till exempel rosor och smultron – sådana är smidiga att använda sig av.
Maria rekommenderar också ett bibad. Det vill säga en grund skål som man lägger lite stenar eller spelkulor i och sedan häller på vatten så att stenarna eller kulorna är precis ovanför vattenytan. På så sätt kan de insekter som behöver få i sig vatten få tag på det. Även bihotell – en vedkubb som man borrar hål i (så djupa som möjligt, gärna 2-10 mm breda) kan placeras på en relativt solig plats.
Vad har du gjort på din egen balkong?
– Jag började enkelt med bord och stolar och några blomkrukor, men nu har jag utökat till att odla mer växter och ätbart. Jag har rosor, rabarber, hallon, vinbär och olika kryddor. Jag använder höjden för att maximera utrymmet och har till ett kattnät runt balkongen som fungerar som spaljé för klätterväxter. Jag försöker ha många olika sorters växter så att det ska finnas någonting för de flesta typer av pollinerare, men det är oftast generalister jag ser på min balkong. Det är lite olika blomflugor, humlor och något bi.
För säkerhets skull är det bäst att påpeka att blomflugor är de flugor som ofta är gulsvarta och i ungefär samma storlek som honungsbin. Blomflugor ska inte förväxlas med de små ättiksflugorna eller sorgmyggorna som kan dyka upp i ditt kök.
Rådgivning och hembesök
Mycket av det som görs på en balkong blir ännu mer effektivt om det görs i hela trappen, i ett kvarter eller i en bostadsförening. Om alla gör sina balkonger grönare så blir det något liknande en grön vägg som även ger fördelar för det lokala klimatet under varma dagar. Om alla dessutom har släckt på nätterna så slipper det drabba fladdermöss, nattfjärilar, fåglar och andra djur.
Förutom att dela med sig av sina tips här har Maria Berg också en verksamhet med rådgivning för balkongägare som vill ha ökad grönska. Den enklaste kallar hon ”Önska grönska” och är en digital tjänst där man fyller i information om sin balkong och får tio växtförslag som passar både platsens förhållanden och är pollinerarvänliga.
– Om kunden bor nära mig kan jag komma på hembesök och ge mer specifik rådgivning. Jag brukar ofta ta mått och rita upp en skiss där jag föreslår hur man kan kombinera sociala ytor med gröna inslag. För de som vill göra något riktigt ambitiöst, som att plantera träd i krukor, kan jag ge förslag på vilka sorter som trivs bra på en balkong.
Det kan tyckas futtigt med insatser på en balkong som dessutom kan vara en utmaning att odla på, men ungefär 2,5 miljoner hushåll i Sverige är lägenheter och många av dem har balkong. Tillsammans utgör de en betydande yta och kan fungera som oaser i ett annars kargt landskap.
– Om alla med en balkong gjorde något för pollinerarna skulle det ge en enorm effekt. Väldigt många av oss bor i lägenhet med balkong, och den gemensamma insatsen skulle verkligen kunna göra skillnad, avslutar Maria Berg.
MARIAS TIPS PÅ VÄXTER FÖR BALKONGEN:
• Vinbär
• Kryddväxter
• Verbenor
• Tagetes
LÄS MER:
• Guide till biologisk mångfald på balkongen
• Så skapar du biologisk mångfald på liten yta