Ljung är en väldigt vanlig växt i naturen. Den kan under en lång period på höstkanten lysa upp sandhedar och tallskogar, men går naturligtvis även att ha i trädgårdar. Ljung är dessutom värdväxt till över 100 småkryp.
Som en miniskog kan ljungen bilda täta mattor i våra skogar och kustområden. Gärna tillsammans med tall och björk. Det är den enda arten i ljungsläktet som finns vilt i Norden, men är å andra sidan en av de individrikaste växterna här.
De rosa blommorna sitter tätt på de vedartade stjälkarna och slår ut i juli. Blomningen kan sedan vara länge – i minst sex veckor. Ljung hinner därför både glädja trädgårdsägare och småkryp på jakt efter nektar under en lång tid.
Ljung är en av sensommaren och höstens viktigaste blommor. Dels för att den blommar sent, när inte så mycket annat blommar, men också för att den har så många andra arter knutna till sig. Tillsammans med bland andra blåbär och röllika har ljung över 100 andra arter som är mer eller mindre beroende av den och nästan 40 arter klarar sig inte utan ljung.
Odla ljung
Ljung finns att köpa i de flesta plantskolor, men om du vill minimera risken för att du får med dig bekämpningsmedel i trädgården så kan du också ta fröer från överblommade plantor i naturen. De kan dock vara svåra att få att gro, så ta lite fler fröer än du hade tänkt. Dessa kan sedan sås i en blandning av sand och jord. Gärna i krukor som placeras utomhus i skugga i början av året eller på hösten. Vissa fröer kan gro till våren, andra kan dröja ett år. Placera sedan ut plantorna på en solig, relativt näringsfattig plats och vattna regelbundet.