Lämpliga buskar i trädgården för att gynna biologisk mångfald

Krusbär. Foto: Erik Hansson

Ganska många vanliga trädgårdsbuskar är främmande arter som numera också är med på risklistan för potentiellt invasiva arter. Men det är fortfarande enkelt att hitta alternativ för dig som vill gynna närnaturens djurliv.

Längst ned i artikeln finns en lista på lämpliga växter.

Buskar har många funktioner i trädgården. Förutom att de ofta ger rikligt med nektar och pollen skapar de med sin stora form viktiga livsmiljöer till många arter. Småfåglar kan ta skydd från rovfåglar och bygga bon och insekter kan leva sina liv i skydd av löv och grenar. Dessutom är inhemska buskar viktiga för många insekters larver och värdväxter är något som glöms bort alldeles för ofta.

Viktigt vindskydd
Buskar kan också påverka omgivningen med skugga och vindskydd, vilket skapar viktig variation i trädgården. Vindskydd uppskattas av till exempel fjärilar, bin och trollsländor som slipper kämpa i hårda vindar. Dessutom torkar inte jorden ut lika snabbt om den skyddas av vindskydd.

Fåglar gillar bär
Om du vill locka fåglar till din trädgård finns det en lång rad buskar som erbjuder bär. Exempelvis hagtorn, fläder, slån och bärbuskar som vinbär. De ger dessutom mat åt insekter när de blommar. Buskar är också populära hos igelkottar som får skydd och boplatser i täta buskage.

Igelkottar uppskattar en lite vild trädgård med buskar, löv- och rishögar och andra ställen där de kan gömma sig och hitta mat. Foto: Hrald, CC BY-SA 3.0

En annan stor fördel med buskar är att de oftast är lättskötta. Om det är väldigt torrt kan du behöva vattna dem, och det är extra viktigt de första åren efter plantering. Helst med en rejäl vattning (10-20 liter) vid samma tillfälle så att vattnet kommer långt ned i marken och rötterna sprider ut sig och växer sig starka.

Så frön eller ta sticklingar eller genvägar
Du kan antingen ta den långa och billigaste vägen genom att så frön eller hasselnötter. Det kan göras direkt på friland eller lite mer kontrollerat i en kruka som du gör med tomater eller andra grönsaker. Plantera ut dem när de fått ordentliga rötter. Du kan också tjäna många års väntan genom att köpa en färdig planta. Kom ihåg att vattna busken ordentligt under de första åren så att det etablerar sig.

En del buskar kan också förökas via sticklingar. Skär av ett årsskott på några decimeter, ta bort alla blad utom ett fåtal och ställ i vatten tills det bildats rötter. Då kan du plantera ut dem. Prova dig fram och läs gärna på i förväg om just den växt som du vill föröka.

Buskar

Här följer tips på några buskar som rekommenderas för att de ger mycket pollen och nektar till pollinatörer eller bär till fåglar. Tipsen har anpassats efter risklistan 2024 för att inte gynna arter som riskerar att konkurrera ut inhemska arter.

Värdena, som hämtats från en databas över svenska växter, visar hur bra de är för biologisk mångfald samt hur mycket nektar de producerar. Vissa arter kan vara svåra att få tag på hos plantskolor, men ofta går de att beställa.

OBS! Tänk på att några av exemplen kan bli flera meter höga och att vissa arter kan sprida sig om förutsättningarna är de rätta.

Björnbär

Blommar i juni-aug, bär i aug-sept. Kan bli 2-4 m höga och spridningsbenägna om förutsättningarna är de rätta. Värdena avser sötbjörnbär.
Biologisk mångfald: 6 av 8
Nektar: 6 av 7

Brakved. Foto: OldMuzzle, CC BY-SA 3.0

Brakved

Blommar i maj-juli. 1-5 m hög. Fuktig näringsfattig mark i hela landet. Bären är giftiga. Värdväxt åt 26 fjärilar.
Biologisk mångfald: 5 av 8
Nektar: 5 av 7

Fläder. Illustration: Jossi Qwiberg

Fläder

Blommar i maj-juni, frukt i aug-okt. 2-6 m hög. Klarar sig framför allt i södra delen av landet.
Biologisk mångfald: 3 av 8
Nektar: 3 av 7

Hagtorn. Illustration: Jossi Qwiberg

Hagtorn

Blommar med vita blommori maj-juni, bär i aug-sept. Kan bli 8 m hög. Hård ved med taggar. Växer främst i södra Sverige.
Biologisk mångfald: 7 av 8
Nektar: 6 av 7

Hallon

Blommar i maj-juni, bär i aug-okt. Taggfria sorter finns. Oftast 1-2 m höga.
Biologisk mångfald: 6 av 8
Nektar: 5 av 7

Hassel kan även användas som häck. Foto: Maja Lindström Kling, Agroforestry Sverige

Hassel

Blommar tidigt på våren (feb-april). Nötter i aug-sept. Kan bli flera meter hög. Klarar sig en bit upp i Norrland och längs östkusten. Vill ha näringsrik mark. Växer ofta tillsammans med ek.
Biologisk mångfald: 5 av 8
Nektar: 2 av 7

Havtorn

Kan bli 3 m hög. Blommar i maj. Behöver både hane och hona. Ger ätbara orange bär på hösten. Kalkrik sandig/grusig mark. Sprider sig med rotskott om den trivs.
Biologisk mångfald: 3 av 8
Nektar: 2 av 7

Krusbär

Blommar i april-maj, bär i juli-aug. Cirka 1 m hög.
Biologisk mångfald: 5 av 8
Nektar: 5 av 7

Måbär

Blommar i maj-juni. Blir ungefär 1-2 meter hög. Smaklösa bär.
Biologisk mångfald: 5 av 8
Nektar: 5 av 7

Nyponros

Blommar i juni-juli. Kan bli flera meter hög. Det finns mängder av ros-arter och en del klassas som invasiva främmande (exempelvis vresros).
Biologisk mångfald: 5 av 8
Nektar: 3 av 7

Många arter uppskattar slån. Foto: Erik Hansson

Slån

Blommar i april-maj. Ätbara bär under hösten. Blir ungefär 1-2 m hög, har vassa taggar och kan bilda stora snår på kalkhaltig mark i södra Sverige.
Biologisk mångfald: 7 av 8
Nektar: 5 av 7

Tibast. Foto: Erik Hansson

Tibast

Rosa blommor på bar kvist i mars-maj. Vill ha näringsrik och mullrik jord. Blir drygt en meter hög. Giftig och smakar illa. Fridlyst i Södermanland och Örebro län, i övriga landet är det tillåtet att plocka frön, men den bör aldrig grävas upp eftersom den är sällsynt och behövs i naturen.
Biologisk mångfald: 2 av 8
Nektar: 5 av 7

Vildkaprifol

Klängväxt, blommar i juni-augusti. Framför allt Götaland och Svealand. OBS! Släktingen ”äkta kaprifol” anses ha stor risk för invasivitet.
Biologisk mångfald: 5 av 8
Nektar: 4 av 7

Svarta vinbär. Foto: Erik Hansson

Vinbär (röda, svarta, vita)

Blommar i maj-juni. Bär i juli-aug. 1-2 m.
Biologisk mångfald: 5 av 8
Nektar: 5 av 7