En ny studie har undersökt hur olika storlek på vattendroppar påverkar tomatplantors tålighet. Det visade sig att motsvarigheten till kraftigt regn gör dem betydligt starkare på flera sätt.
Forskarna vid American Chemical Society undersökte specifikt hur olika storlekar på vattendroppar påverkade tomatplantor. De jämförde en grupp plantor som inte fick något vatten alls med en grupp som bevattnades med fina vattendroppar (storlek som en pixel på en datorskärm) och kraftigare droppar (knappnålshuvud).
De fann att den kraftigare bevattningen gav flera fördelar. De ”hårt” bevattnade tomatplantorna blev lägre och kraftigare och fick en högre motståndskraft mot skadedjur och patogener. De fick hela 74 procent färre ägg av skadeinsekter på sina blad. Antalet tomater och storleken på dem var liknande på alla de tre grupperna. Det fanns med andra ord inga nackdelar med att vattna tomaterna kraftigt.
Miljövänlig åtgärd
Forskarna anser att de här resultaten kan bli ännu viktigare i takt med att klimatförändringarna fortskrider och orsakar stigande temperaturer, instabila nederbördsmönster och att det kommer hit både fler och nya insekter och sjukdomar som angriper växterna. Att ändra bevattningen är dessutom en miljövänlig åtgärd som kan göra odlandet både grönare och mer effektivt.
Så med andra ord: låt dina tomatplantor (och troligen även andra växter) få sig en ordentlig dusch från vattenkannan från ovan – som ett kraftigt regn. Att använda sig av droppbevattning eller att spreja dem försiktigt med en vattenspruta leder till rangligare plantor och större risk för angrepp av växtätande insekter.
Källor: Journal of Agricultural and Food Chemistry och American Chemical Society