I en något naturcentrerad vardag med naturintresserade vänner är det lätt hänt att glömma att väldigt många ser småkryp som något obehagligt som de helst hade sluppit i sina trädgårdar. För dessa människor är småkrypen i bästa fall oinbjudna gäster och i värsta fall något som de helst vill få hjälp med att utrota från tomten.
Därför är det väldigt glädjande att det kommer fler och fler böcker och kampanjer som lyfter insekterna och hur vi kan hjälpa dem. ”Odla för insekter” av Liselotte Roll är den senaste boken med detta tema. Till skillnad från ”Trädgårdsdjur” har den lite mer fokus på odlingen.
Boken är uppdelad i tre delar. Den första handlar om insekterna som kan hittas i din trädgård. Det är en riktigt bra genomgång av varför insekterna minskar i antal, hur de uppfattar färger och lockas till olika blommor, flugornas underskattade pollinering och insekter som fungerar som nedbrytare eller rovdjur på exempelvis bladlöss. Det här kapitlet borde alla med trädgård läsa för att få insikt och större uppskattning för alla smådjur.
Det är ingen dum idé att ha en anteckningsbok bredvid när du läser så att du kan skriva ned de tips som du bäst tycker passar in på din trädgård eller odling.
Del två handlar mer om växterna och har med de vanligaste, men viktiga råden om att försöka se till att det blommar hela säsongen och listor på lämpliga växter för vår-, sommar- eller höstblomning. Vill du veta hur du bäst odlar dem och vilka växter som klarar sig i just din trädgård får du söka information någon annanstans.
Sista kapitlet avhandlar kortfattat insekternas miljöer, så som bostäder, vatten och hur ljusföroreningar påverkar. Här saknas en hel del viktig information om hur man skapar bostäder åt bin och andra insekter och det som är med avhandlas kortfattat. Det kan kännas som en märklig prioritering, men å andra sidan heter boken ”Odla för insekter”.
Sist i boken finns en smart genomgång av vad som kan göras i trädgården under årets olika månader. Det hade gärna fått vara dubbelt så långt.
Liselott Roll har skrivit en lättläst och välplanerad bok som förtjänar en bred publik. ”Odla för insekter” är snäppet vassare än konkurrenten ”Trädgårdsdjur” och i klass med ”Naturligtvis!”. Det är en utmärkt inkörsport till dig som vill lära dig mer om ämnet utan att nörda ner dig alltför hårt. Vill du ta ditt nyfunna intresse för att gynna biologisk mångfald till nästa nivå är ”Trädgårdsmyller” en bra fortsättning.
Artikeln har tidigare publicerats på Natursidan.se.