Frågor och svar om nya invasiva plattmasken

Plattmasken Obama nungara. Foto: Jean-Lou Justine​, CC BY-SA 4.0

Efter att Rikare trädgård skrev om den nya invasiva främmande plattmasken som hittats i Skåne, har vi fått flera frågor om arten. Här kommer svar på de vanligaste.

Det är Cajza Eriksson, samordnare för arbetet mot invasiva arter i Skåne, som står för svaren på frågorna här under, som även samlats in från länsstyrelsen i Skånes faktablad.

Plattmasken, som har det vetenskapliga namnet Obama nungara, härstammar från Sydamerika (Brasilien, Argentina, Uruguay) och hittades i november 2024 i Malmö. Den har dock även spritt sig till flera andra länder i Europa. Alla exemplar som hittades i Sverige härstammade från samma leverantör i Tyskland. Eftersom den äter daggmaskar kan plattmasken få stora negativa konsekvenser om den sprider sig.

Från vilken tysk firma kom alla plantorna med plattmasken? 

– Vi vill avvakta med att gå ut med det, säger Cajza Eriksson. Det är en stor återförsäljare som bara mellanlagrar en mycket kort tid. Det är alltså inte den återförsäljaren som har problemet utan en eller flera av underleverantörerna. Vi håller på att spåra underleverantörerna för att bättre kunna svara på vilka plantor som är drabbade. De underleverantörerna har mycket väl kunnat skicka till fler grossister både i Tyskland och direkt till Sverige så det blir fel att gå ut med namn på grossisten i Tyskland nu.

Finns det några förväxlingsarter i den svenska naturen?
– Nej egentligen inte. Det finns en inhemsk plattmask som också lever på typ samma platser men denna blir bara 1-2 cm och är mer åt det grå hållet. Obama nungara är beige till mörkbrun och har en beige sula, den andra har grå. Man kan väl tänka sig att den vid första anblick skulle kunna förväxlas med diverse sniglar men plattmasken är mycket plattare!

Obama nungara kan bli hela 5-8 cm lång så det är stor skillnad både till storlek och färg från andra svenska plattmaskar.

Ska man döda Obama nungara om man hittar den? Hur i sådana fall?
– Ja, men ta först en bild och skicka till invasivaarter.skane@lansstyrelsen.se! Det är mycket viktigt att vi får information om hur den är spridd! Skriv även var den är funnen! Den kan dödas genom att lägga den i en burk och hälla på kokande vatten eller lägga den i frysen minst 1 dygn. Använd handskar vid hantering – slemmet kan vara lite irriterande för huden.

Hur förökar den sig och hur snabbt kan det gå?
– Det är lite oklart. Den använder sexuell reproduktion och lägger ägg som är ca 4-5 mm, runda, först röda och övergår sedan till mörkbruna. Det är troligtvis för kallt på vintern i de flesta delarna av Sverige för att den ska kunna överleva men individer som hittar ett frostskyddat gömställe kan överleva. Vi satsar alltså på lite hårdare åtgärder i södra Sverige eftersom riskan för överlevnad är större. Vi räknar ändå med att det kan dröja innan det skulle bli ett större problem i Sverige, men det är mycket mer kostnadseffektivt att göra något nu än sen. Det skulle heller inte gå att göra något om den väl tog sig utanför planteringar, berättar Cajza Eriksson.

LÄS ÄVEN:
• Håll utkik efter ny invasiv art som kan ställa till med stor skada