Park för insekter istället för ödslig pizzeria

Kottedala. Foto: Familjebostäder

När en övergiven pizzeria revs i Göteborg användes delar av restmaterialet till att istället bygga en park för insekter och boende i området.

I Bergsjön i Göteborg spred en övergiven pizzeria en ödslig känsla i området. Vad som skulle göras istället var oklart, men byggnaden revs och Familjebostäder har nu gjort om platsen till ett hem för insekter och platser för de boende att sitta och titta på blommor och småkryp.

Delar av fasaden och taket från pizzerian användes för att göra insektshotell och från ett annat projekt hämtades material till bänkar.

– Ytan var en tom öde otrygg rivningstomt på fint läge i Kortedala, berättar Hanna Bäck, utemiljöspecialist på Familjebostäder.

Insektshotell av rester från pizzerians fasad. Foto: Familjebostäder

De hade en en liten budget för återställning av platsen och tänkte att de kunde försöka göra en plats för de boende i området att vistas på och med biologisk mångfald och återbruk som tema. Platsen fick namnet ”Kottedala” och olika små skulpturer föreställande kottar placerades ut i parken.

– Vi hade precis haft en föreläsningsserie för vår skötselpersonal så det kändes som en bra möjlighet att sätta teori till verklighet.

Förutom insektshotell har det gjorts sandbäddar och såtts in ängsblommor.

Honungsbi som besöker blåklint i ängen med sådda ängsfröer och ettåriga ”åkerogräs”. Foto: Familjebostäder

Vad är det för fröer ni sått in?
– Vi sått in tre olika ängsfröblandningar som är riktade till pollinerare, samt växtplats torrt och frisk mark.
Samt en ettårig fröblandningen för att få en blomning redan första året. De arterna blommar nu i år frodigt men kommer senare ge plats åt de perenna arterna. En av växtbäddarna är planterad med stäpp/prärie-arter med perenner som gynnar pollinerade. De är valda ur perenna odlarnas lista hundra härliga humleväxter.

Ni beskriver det som en ”tillfällig” park. Kommer den alltså att rivas snart igen?
– Platsen väntar på en ny detaljplan innan den någon gång i framtiden kan bebyggas. Så i väntan på den låter vi platsen grönska och befolkas.

Död ved har lagts ut som avgränsare mellan rabatter och gångar. Foto: Familjebostäder

Hur har parken tagits emot av de boende i området?
– Väldigt bra, den är omtyckt och det är många som besöker den och får glädje av blommorna.

Finns det planer på fler, liknande små parker?
– Vi jobbar mycket på att arbeta med biologiskmångfald i våra områden i hela Göteborg på alla våra bostadsgårdar beroende på platsens förutsättningar. Vi har tidigare även anlagt en skogsträdgård som är anlagd enligt permakultur-principen i Fjällbo som jag kan rekommendera ett besök, avslutar Hanna Bäck.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *